Gymnasiepremiär för Nomi och Linn: "Jättetaggad"

Långt innan första skoldagen var klädseln redan bestämd. För 16-åringarna Nomi Vusir och Linn Bergsten känns gymnasiet som en skön nystart. "Jag var jättetaggad i morse", säger Nomi.

Linn Bergsten och Nomi Vusir, 16 år, gick sin första dag på gymnasiet på måndagen. "Det känns spännande. Vi verkar ha en väldigt snäll lärare", säger Nomi.

Linn Bergsten och Nomi Vusir, 16 år, gick sin första dag på gymnasiet på måndagen. "Det känns spännande. Vi verkar ha en väldigt snäll lärare", säger Nomi.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2023-08-14 18:30

På måndagen var det skolstart för eleverna i årskurs 1 på gymnasiet. Att lämna högstadiet och grundskolan och ta klivet in på gymnasiet kan vara pirrigt, lite skrämmande men också förväntansfullt. 

På Duveholmsgymnasiet började dagen med upprop i aulan, därefter väntade en rundtur på skolan. Tidningen träffade eleverna Nomi Vusir och Linn Bergsten som berättade om sitt första intryck.

– Det känns spännande. Vi verkar ha en väldigt snäll lärare, säger Nomi. 

– Och en bra klass. Det blir en bra nystart, fyller Linn i.

undefined
Linn Bergsten och Nomi Vusir gick tidigare på Järvenskolan. Nu ser de fram emot sina tre år på Duveholmsgymnasiet.

De går båda på samhällsvetenskapsprogrammet. 

– Det är en bred inriktning, lite som en fortsättning på högstadiet och man får med sig allt om man vill plugga vidare sen, säger Linn.

Nomi håller med. 

– Det kändes som en bra inriktning. När jag var på öppet hus och fick information om de olika programmen sa de att sam var ett bra val om man inte riktigt vet vad man vill göra sen, eftersom det är så brett.

Samhällsvetenskapsprogrammet brukar vara populärt, men i år är det färre antal elever jämfört med tidigare år, berättar rektorn Erik Öberg. 

– Det är mycket färre i år. Vi brukar ha runt 64 elever och fler på kö men i år har vi 44 elever antagna. Yrkesprogrammen är populära. 

undefined
Erik Öberg, rektor på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm, berättar att antalet elever på samhällsvetenskapsprogrammet är färre i år jämfört med tidigare år.

Vad beror det på?

– Jag vet inte vad det beror på, tanken är att vi ska prata med studie- och yrkesvägledarna och se om de kan ha något svar. Det svänger alltid mycket från år till år, men vi brukar ha fler elever på sam än vad vi har i år, säger Erik Öberg. 

Men elevantalet på de olika programmen kan snabbt ändras. Redan efter första veckan brukar det tillkomma elever.

– Vi brukar få tillbaka några elever som sökt till Norrköping, men som sen ångrar sig för att de kanske tröttnar på att gå upp tidigt och åka tåg eller för att de inte har lika mycket tid efter skolan för att hänga med kompisar. 

För Nomi Vusir och Linn Bergsten är gymnasiet en perfekt chans att börja om på nytt och lära känna nya människor.

– Jag var jättetaggad i morse! Just det här att få en nystart och träffa nytt folk. Det ska bli roligt!, säger Nomi.

Inför första skoldagen var klädseln spikad långt i förväg. Det tycker de är ett sätt att uttrycka sig och visa vem man är.

– Jag har bestämt vilka kläder jag ska ha på mig de tre första dagarna, säger Linn.

– Det är kul att klä upp sig lite. Jag hörde någon som sa att första veckan då är det modevecka. Man vill göra ett bra första intryck, men det viktigaste är att bara vara sig själv, säger Nomi.

Mest sökta programmen

Tabellen visar vilka gymnasieprogram som flest elever sökt i första hand. Antagna elever i parentes.

Bygg- och anläggning: 51 (26)

Barn- och fritid: 13 (16)

El och energi: 41 (29)

Ekonomi: 68 (64)

Estet inriktning animation och visualisering: 9 (7)

Estet inriktning media: 6 (7)

Försäljning och service: 37 (32)

Fordon och transport: 35 (28)

Hotell och turism: 19 (16)

Natur: 32 (30)

Restaurang och livsmedel: 19 (16)

Samhällskunskap: 46 (44)

Teknik: 33 (32)

VVS och fastighet: 23 (16)

Vård och omsorg: 47 (32)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!