Petter inspirerade till mer läsning

Litteratur kan vara en tung, tjock roman – eller 16 rader i en hiphop-låt. Artisten och mångsysslaren Petter besökte Tallåsskolan med syftet att inspirera eleverna att läsa och skriva.

Foto:

Katrineholm2016-03-08 17:11

För ett par år sedan släppte hiphop-artisten Petter Alexis Askergren boken 16 rader. En bok som dels dissekerar många av hans låttexter, men även tar upp vad läsningen betytt för honom som dyslektiker och textförfattare. Det är just där hans föreläsning för åttondeklassarna från Söder-, Tallås- och Nyhemsskolan tar avstamp.

– För mig blev läsning meningsfullt först när jag började skriva texter. Text måste vara meningsfullt för att man ska vilja läsa. Hatar man att läsa men gillar att fiska läser man ändå fisketidningar, säger han.

Hans egna texter blir ett typexempel på hur klassisk skönlitteratur och hiphop kan krocka med varandra. En skolbok i litteraturhistoria bidrog till att Goethes "Den unga Werthers lidande", Vilhelm Mobergs "Rid i natt" och Ernest Hemingways "Och solen har sin gång" fick en plats på den svenska hiphopscenen.

– Jag tog med texterna till min mentor Thomas Rusiak som först var skeptisk till att de var på svenska. Han ställde sig och diskade medan jag körde låtarna, sedan slutade han plötsligt och utbrast; det är ju skitbra, men vem fan är Werther?

Några av de elever som klämt in sig i Tallåsaulan är Mats Atterby och Hampus Lundin.

– Jag får bra idéer av att lyssna på honom. Jag blir lite inspirerad att skriva egna saker, skriva egna låtar, säger Mats Atterby.

Har låttexter inspirerat dig till att läsa?

– Ja, ett tips kan vara att lära sig texten på någon låt man gillar. Texten finns ofta ihop med låten på youtube, säger Mats Atterby.

Att läsa och skriva kom inte naturligt för Petter. Hur är det för er?

– Jag har dyslexi, så jag känner igen mig. Men jag har börjat lyssna på ljudböcker, det är ett sätt att lösa det på, säger Hampus Lundin.

– Jag har tyckt att det är lite svårt att läsa. Jag har precis börjat, säger Mats Atterby.

Bibliotekspedagogen Åsa Bergström är en av dem som arbetar med det läsprojekt som Petter nu blivit en pusselbit i.

– Vi har haft andra författare på besök innan. Nu är det häftigt att vi kunnat göra något större. Petter har berättat att han inte var så förtjust i att läsa och skriva i skolan, men att han har stor nytta av det nu när han är äldre. Jag hoppas att det är inspirerande för eleverna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om