Lena, vi kan kalla henne så, har arbetat inom äldreomsorgen i Katrineholm i över 25 år. Nu ser hon sig om efter annat jobb.
Orsaken stavas den nya Bemanningshandboken som tagits fram. I den beskrivs hur anställda inom vård och omsorg ska arbeta.
– Det handlar dels om att erbjuda fler möjlighet till att arbeta heltid. Det handlar också om att minska/ta bort de delade turerna. Och det handlar inte minst om trygghet och kontinuitet för våra omsorgstagare, säger Anna-Lena Ramstedt, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.
I Bemanningshandboken framgår bland annat att den som jobbar natt arbetar nio timmar istället för tidigare tio timmar. Det innebär att de anställda måste jobba flera nätter i månaden än hittills.
Lena berättar att det är många tankar som snurrar i huvudet på grund av omorganisationsförslaget.
– Det är helt galet. Vi nattpersonal kommer inte att få någon vettig återhämtning. Vi måste dessutom jobba varannan helg.
Enligt henne ska den nya schemat börja gälla i januari. Men Lena känner att hon inte klarar av att arbeta fler nätter.
– Det känns som om hela mitt liv slås omkull. Kommer jag att klara mig med lägre inkomst? Kan jag bo kvar där jag bor?
Lena är orolig och sover dåligt på nätterna.
– Det är ingen som vill jobba på det här sättet, säger hon.
Siv Eriksson berättar att hon arbetat 12 nätter i månaden, vilket motsvarar 87 procent. I april "blev hon av med" en halvtimme och sänkte sig till 83 procent på 12 nätter. Om hon fortsätter att jobba 12 nätter i månaden så sänks tjänstgöringsgraden till 79 procent.
– Jag har valt att jobba kvar på 12 nätter vilket betyder att jag nu får lägre lön, lägre sjukpenninggrundande inkomst och mindre pengar till pension. Jag är besviken, förbannad och ledsen.
Om hon skulle ha legat kvar på 87 procent skulle hon ha få jobba 14 nätter för samma grundlön.
– Om jag hade velat jobba heltid så hade jag valt det för länge sedan då det varit "heltid som norm" i kommunen sedan 2017. Heltid som norm är bra för de som orkar men efter nästan 40 år inom äldreomsorgen så är man sliten, säger hon.
– Vi känner oss överkörda. Vi känner att arbetsgivaren inte lyssnar på oss. Andra kommuner har försökt att göra likadant men har sedan fått gå tillbaka till tio timmar på natten.
Anna-Lena Ramstedt är medveten om att personalen känner oro.
– Jag tar till mig av oron som en del känner inför tillämpningen av Bemanningshandboken, där schemat är en del. Jag och min ledningsgrupp sammanställer och diskuterar utifrån medarbetarnas frågor, synpunkter och konsekvens och riskanalyser. Vi för sedan dialogen vidare via den samverkansstruktur som vi har i vår verksamhet, vilket sker i den fackliga samverkansprocessen.
Varför nio timmar på natten istället för tio?
– Att gå från en deltidsorganisation till en heltidsorganisation innebär bland annat att man behöver organisera verksamheten på ett sätt som gör det möjligt att bemanna med heltidspass. Heltidsarbete som norm innebär att fler kommer att öka sin arbetstid. Då behöver arbetsorganisation och bemanning ses över, säger Anna-Lena Ramstedt och fortsätter:
– Vi eftersträvar också arbetspass som vare sig är för korta eller för långa och en sammanhållen arbetstid utan delade turer under hela dygnet. Det innebär att vissa arbetspass behöver kortas ner och att andra behöver förlängas.