Det var i mitten av januari som två elever började slåss på Järvenskolan. En anställd bestämde sig för att gå emellan och sära på slagskämparna, men det hela urartade och trion föll ner på golvet.
Den anställde fick de två eleverna över sig i fallet och enligt anmälan till Arbetsmiljöverket gled personens axel "ur och tillbaka". Fallet resulterade även i en liten spricka i nyckelbenet och en armbåge som hoppade ur snett med påföljden att en liten benbit lossnade.
Arbetstagaren skjutsades till akuten för kontroll och händelsen anmäldes både till Arbetsmiljöverket och polisen.
I slutet av februari gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion med anledning av det inträffade. En brist som belystes då var att det inte fanns någon skriftlig risk- och konsekvensbedömning för arbetsmoment som kan leda till hotfulla och våldsamma situationer.
Järvenskolan har gjort sin bakläxa från Arbetsmiljöverket och nu finns en handlingsplan och en ny skriftlig rutin för mindre allvarliga händelser.
Rektor Magdalena Norin förklarar att det finns en övergripande handlingsplan för hot och våld som är gemensam för hela bildningsförvaltningen. Utöver det har Järvenskolan en intern plan.
– Vi jobbar jättemycket med förebyggande arbete och handlingsplanen går i korthet ut på att vi ska reagera och agera. Det är ju vår skyldighet att vi upprätthåller lugn och ro på skolan, säger hon.
Magdalena Norin konstaterar att händelsen i februari, som lett fram till uppdaterade rutiner, inte var riktad mot den anställde som ingrep.
– Sen är det alltid jätteolyckligt för alla inblandade när den som går emellan ett bråk råkar illa ut.
Järvenskolans rektor säger att det inte är ofta som bråk urartar i slagsmål på skolan.
– Jag tror att vi generellt har blivit väldigt duktiga hos oss på att ingripa innan det blir slagsmål. Att vi kan avstyra det redan när det är hårda ordväxlingar.
Magdalena Norin är tydlig med att även om anställda ska avstyra bråk, behöver det i sin tur inte betyda att man måste gå emellan elever som slåss.
– Bedömer man att det är lämpligt att ta en elev åt sidan gör man det. Är slagsmålet i full gång behöver man tillkalla hjälp. Man kan ju handla genom att höja rösten också. Sen är man inte ensam på skolan, det finns alltid hjälp att få, säger hon.