Pengar flyttas till fördyrad renovering

Kommunen ska omfördela 2,9 miljoner kronor för att täcka de extrakostnader som uppstått i samband med renoveringen av lokstallarna.

Katrineholm2012-08-21 09:14

Under höstens första kommunfullmäktige, i går kväll, togs beslutet att disponera om pengarna som har visat sig krävas för att färdigställa ombyggnationen. Pengarna tas dels från ett konto för sanering av lokstallarna, dels av rörelsekapitalet.

Cecilia Björk (S), ordförande i kultur- och turismnämnden, inledde debatten med att poängtera betydelsen av den unika byggnaden för Katrineholm som växt fram tack vare järnvägen.

- Att bygga om det här gamla huset är en grannlaga uppgift, sa hon.

Renoveringen var, enligt henne, därför svårbudgeterad utifrån byggnadens speciella förutsättningar. När kommunen bestämde sig för att bygga om lokstallarna var det flera som såg kostnaderna skena iväg i framtiden. En av dem är Erik Liljencrantz (M):

- Det är ju trevligt att få rätt. Å andra sidan har vi utökat vad huset och området används till. Vi har fått något för pengarna, det blir något bra för ungdomar, sa han.

Ewa Callhammar (FP) varnade också i ett tidigt skede och efterlyser en redovisning av vart pengarna går.

- Jag är övertygad om att katrineholmarna är intresserade av vad det här kostar. Pengarna hade kunnat användas till annat, sa hon.

Hon bedömer att kostnaden för renoveringen har nått upp till över 25 miljoner kronor hittills. Någon mer exakt siffra gavs inte under fullmäktige.

Inger Fredriksson (C) menade att kommunstyrelsens förslag till beslut inte var tillräckligt och saknade förslag om hur kommunen ska göra när kostnader blir högre än vad man har räknat med och hur man ska förhindra att något liknande händer igen.

- Jag anser inte att det är acceptabelt med så stora avvikelser som den här. Det finns en stor risk att det inte kommer att räcka till i alla fall. Det måste till en bättre styrning så att kalkylerna håller. De kan ju till och med underskridas, sa hon.

Hon har därför kommit med ett tilläggsförslag, som fullmäktige sa ja till, om att ge i uppdrag till kommunledningsförvaltningen att se över frågan.

Gudrun Lindwall (MP) menade att det är självklart att man ska ha ordning på ekonomin, men att man samtidigt inte plötsligt kan sluta med renoveringen för att pengarna är slut.

- Annars har vi ju inte gjort något av det. Att köpa ett hus för att lägga i malpåse, det kan man inte kalla för god ekonomi. Har man börjat renovera ett gammalt hus och har ett mål vad man ska använda det till, då får man inse att det blir dyrare, sa hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om