Lördagen gick i pelargonens tecken när Svenska pelargonsällskapet höll sin pelargondag på Julita gård. Lena Fredriksson, kontaktombud på Svenska pelargonsällskapet ser dagen som ett bra tillfälle att träffa andra pelargonintresserade.
– Att få träffa många olika människor och få svara på deras frågor är jättekul. Sedan är det ett bra sätt att få nya medlemmar också, säger Lena Fredriksson.
Hennes intresse för pelargoner började med att hennes mamma och mormor hade blommor.
– Mormor hade mest rosenpelargoner, men mammas syster hade en "Dr Westerlund" som doftar om bladen. Vi fick tre skott av den som vi provade att rota. Sedan testade vi att rota andra pelargoner vilket också gick bra och det var så det började.
Lena Fredriksson tycker att den stora tjusningen med pelargoner är den enorma mångfald av sorter som finns tillgängliga. Inte bara i utseende men även i hur de doftar.
– Nästa steg för oss är att ta fram egna sorter och vi har fem som hållit sig stabila i tre led och som kan släppas vidare. Det innebär att man tar en stickling på mammaplantan som man sätter. Sedan får man kolla att den har samma egenskaper. Om den gör det tar man en stickling på den nya plantan och gör likadant ytterligare en gång.
Med den stora mängd sorters olika pelargoner är det också lätt att hitta nya favoriter.
– En ny sort jag snöat in på är en korsning av en vild pelargon och en zonalpelargon. Då har man fått fram en sort som har mycket längre blomstjälkar och större blommor.
Hennes tips för nybörjare som vill odla är att starta med billigare sorter.
– Pelargoner som man bara börjar med att byta jord på för att få dem att piggna till. Sedan testar man att övervintra dem. Då ska de stå så ljust som möjligt för att kunna överleva. När våren kommer byter man först jord så man ser att det finns liv i den och efter det kan man ta sticklingar. För då är det lättare för dem att ta sig om de har lite extra kraft.