Patrik Wirlén lämnar Matpiraten vid årsskiftet

Snart ett år har gått sedan Coop förvärvade Matpiraten i Katrineholm och Flen. Under övergången har Patrik Wirlén drivit verksamheten, men när december löper ut slutar han som butiksansvarig.

Lars Ericsson, vd för Konsumentföreningen Stockholm och Patrik Wirlén som driver Matpiraten till årsskiftet.

Lars Ericsson, vd för Konsumentföreningen Stockholm och Patrik Wirlén som driver Matpiraten till årsskiftet.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2023-11-17 11:58

I början av december 2022 stod det klart att Matpiratens butiker i Katrineholm och Flen hade förvärvats av Coop butiker och stormarknader AB. Under 2023 har övergången till Coop skett gradvis och Patrik Wirlén, Matpiratens grundare och ägare, har fortsatt att driva båda butikerna.

Vid årsskiftet lämnar han butikerna efter att ha seglat åtta år under Matpiratens flagg.

– Det känns väldigt bra. Jag har kommit dit jag kunde med det här och då är det dags att någon annan tar över, säger Patrik Wirlén.

Huruvida han kommer att driva butiken i Hallstahammar vidare vill han inte ge något klart besked om.

Under torsdagen besöktes butiken av Lars Ericsson, som är vd för Konsumentföreningen Stockholm som äger Coop butiker och stormarknader AB. Bolaget driver nära 200 Coopbutiker i Stockholm, Södermanland, Uppsala och Östergötland. 

Han tycker att utvecklingen för Matpiraten har varit god under det gångna året.

– Jag vet att det skrevs i lokalmedia om att "Nu tar Coop över igen, hur ska det gå?" Sakta men säkert har vi konverterat över kunderna i Coopmiljö och de är nöjda med det som erbjuds.

Hur tänker sig Coop framtiden för Matpiraten?

– Det gäller att förvalta alla fördelar. Jag tror det är viktigt att behålla den lokala prägeln och våga vara lite annorlunda. Det är svårare när man kommer in i en stor koncern, men vi jobbar i hela Konsumentföreningen Stockholms område med att hitta de lokala profilerna. Butikerna ska vara nära sina medlemmar och kunder.

undefined
Att vårda den lokala profilen för butiken blir viktigt anser Lars Ericsson, vd för Konsumentföreningen Katrineholm. Med på bilden är även Patrik Wirlén.

Hur blir det med Godisgrottan, räkmackorna och den manuella köttdisken?

– För mig är det en driftfråga. Vårt uppdrag är alltid att ge kunderna det de vill ha, sen ska man inte göra dåliga affärer.

Lars Ericsson konstaterar att det blir svårt att hitta en ny Patrik Wirlén.

– Men det är viktigt att till vara på idén att våga sticka ut för en framtida Coopbutikschef. Det gäller att vårda den lokala profilen. Bara en sån sak som mångfaldssortimentet i den här butiken, det är något vi jobbar med i Coopsystemet också. Det finns olika behov i olika kulturella kundgrupper.

Finns det en fortsatt marknad för fyra Coopbutiker i Katrineholm?

– Det är en bra fråga. Vi tittar över vårt nätverk hela tiden, men just nu har vi inga som helst planer att avveckla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!