Patienternas levnadsvanor diskuteras oftare i Sörmland

På sörmländska vårdcentraler diskuteras patienternas levnadsvanor oftare än riksgenomsnittet. Marine Gustavsson, distrikt- och diabetessjuksköterska på Vårdcentralen Nävertorp har märkt att samtalen ger positiva resultat.

Katrineholm2012-07-30 12:23

Nästan hälften (46%) av patienterna i Sörmland uppger att minst en levnadsvana diskuterats vid det senaste besöket inom primärvården. Det visar en sammanställning som gjorts av SKL, Sveriges kommuner och lansting. Motionsvanor diskuteras mest och alkoholvanor minst. För Marine Gustavsson är det viktigt att möta patienterna där de befinner sig.

- Det handlar hela tiden om att fånga upp utan att kränka patienterna. Allt sker i samråd med patienten, säger hon.

På Vårdcentralen Nävertorp får alla patienter erbjudande om att fylla i ett formulär om sina levnadsvanor. Formuläret innefattar bland annat frågor om fysisk aktivitet, kost, tobaksvanor och alkoholvanor. Svaren blir sedan ett diskussionsunderlag för patientens levnadsvanor.

- Det är patienten som gör ett eget val. Många patienter kommer tillbaka ett halvår senare och säger "jag vill prata om det här nu". Man sår små frön, säger hon.

Det finns nationella riktlinjer från 2011 som innebär att alla landsting ska arbeta hälsoförebyggande. Enligt Djamila Jortikka, processledare på hälsofrämjande landsting, är Sörmland ett landsting som arbetar mycket aktivt med hälsoförebyggande frågor. För Djamila Jortikka är det en självklar och viktigt del av primärvården att arbeta hälsoförebyggande.

- 80 procent av alla hjärt- och kärlsjukdomar skulle kunna förhindras genom förändrade levnadsvanor. De flesta av patienterna, 90 procent, är positiva till att frågor om levnadsvanor ställs, säger hon.

Även privata vårdcentraler innefattas av det hälsoförebyggande arbetet. På Vår Vårdcentral finns till exempel hälsokordinatorer och alla patienter utom de kroniskt sjuka intervjuas om sina levnadsvanor. En vanlig åtgärd är att fysisk aktivet skrivs ut på recept.

- Oftast är patienten själv medveten om sina levnadsvanor. Men det kan det vara lättare om det kommer någon utifrån som tar upp dem, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om