Patient med testikelvridning skickades hem

Mannen led av testikelvridning. Vid tre tillfällen skickades mannen hem från Kullbergska. När han väl kom till urologen på Mälarsjukhuset gick hans enda testikel inte att rädda.

Mannen hade lågt sittande buksmärta och var svullen och öm i pungen. Först fem dagar senare konstaterades att mannens testikel vridit sig. Då gick den inte längre att rädda.

Mannen hade lågt sittande buksmärta och var svullen och öm i pungen. Först fem dagar senare konstaterades att mannens testikel vridit sig. Då gick den inte längre att rädda.

Foto: Carina Bergius och arkivbild från TT

Katrineholm2022-11-21 06:58

Det var i juli i år som mannen, som är i 40-årsåldern, sökte akut på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm eftersom han hade lågt sittande buksmärta och var svullen och öm i pungen. I samband med att läkaren undersökte mannen noterades att han hade bukväggsbråck. Det var dock oklart om det var det som orsakat symtomen. Eftersom mannen tidigare tvingats opererat bort en testikel, remitterades han till urologen på Mälarsjukhuset. Han fick också en tid för en ultraljudsundersökning på Kullbergska två dagar senare.

Men dagen därpå tvingades mannen söka primärvårdsjouren igen, eftersom han hade fortsatt väldigt ont.

Jourläkaren gjorde bedömningen att det handlade om en bitestikelinflammation och att patienten kunde avvakta sin tid för ultraljud hos urologen, två veckor senare.

Dagens därpå gjorde patienten den planerade ultraljudsundersökningen på radiologen på Kullbergska. Läkaren fattade misstankar om att testistorion, även känt som testikelvridning eller pungvred. Det innebär att sädesledare och blodkärl snor sig kring varandra. Vilket leder till att testikelns blodcirkulation upphör och pungen sväller och blir öm. Radiologläkaren hänvisade patienten till akuten för akut handläggning.

Sjuksköterskan som tog emot patienten visade ultraljudssvaret för akutjouren, som gjorde bedömningen att patienten skulle vänta till sin planerade tid hos urologen. Därefter skickades patienten hem. Två dagar senare ringde patienten själv urologen på Mälarsjukhuset och bad om en tidigare tid eftersom det gjorde mer och mer ont.

undefined
Vid tre tillfällen skickades mannen hem från sjukhuset, vid två av dessa tillfällen från akuten.

Mannen fick en tid på Mälarsjukhuset två dagar senare. När mannen undersöktes visade det sig att testikeln gått i nekros, det vill säga drabbats av celldöd. Patienten opererades vid två tillfällen, men testikeln gick inte att rädda.

Chefsläkare Florim Delijaj har skrivit en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Delijaj konstaterar att testikelvridning är en allvarlig diagnos som kräver akut handläggning och att ultraljudssvaret som visade misstanke om detta skulle ha föranlett akut urologkontakt. 

Fördröjningen har bidragit till att patienten har förlorat den enda kvarsittande testikeln. Detta har lett till livslånga negativa konsekvenser för mannen. Han kommer att vara i behov av testosteronsubstitut livet ut. Han kommer heller inte att kunna få några biologiska barn efter händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!