Patient fick vänta 18 timmar på vårdplats

Patienter på akuten har fått vänta i upp till 18 timmar på vårdplats på avdelning. Det visar en genomgång av sjukhusets avvikelserapporter i mars. "Det är självklart inte optimalt för någon, på något sätt", säger verksamhetschefen.

Vid tre tillfällen i mars har patienter blivit kvar på akuten både 17 och 18 timmar. Orsaken är att det saknas vårdplatser på avdelningarna.

Vid tre tillfällen i mars har patienter blivit kvar på akuten både 17 och 18 timmar. Orsaken är att det saknas vårdplatser på avdelningarna.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2023-05-03 06:58

Enligt Maria Nordström, verksamhetschef för vårdplats- och mottagningsenheten, är fem vårdplatser fortsatt stängda på Kullbergska. Det finns i nuläget inga planer på att öppna dem. Men att vårdplatserna skulle behövas framgår av de avvikelserapporter som skrivits under mars månad. Vid två tillfällen har patienter blivit kvar på akuten i 17 timmar, till följd av att det inte funnits lediga vårdplatser. 

"Detta var en patient som hade behov av inläggning direkt då patienten egentligen kom till akuten. Patienten behandlades som en vårdavdelningspatient under hela tillfället på akuten", står det att läsa i den ena avvikelserapporten.

I det andra fallet handlar det också om en patient som fick vänta på vårdplats. "Är i skrivande stund fortsatt kvar på akuten, 17 timmar senare sedan ankomst. Ej optimalt för varken patient eller vårdpersonal på akuten", står det att läsa i rapporten.

I ett tredje fall blev en patient kvar på akuten i 18 timmar. 

"Detta påverkar akutenpersonalen som under denna dag har flertalet patienter som ligger över natten på akuten och väntar på plats och att det behövs drivas avdelningsvård på akuten, detta påverkar vårdandet av nya patienter som kommer till akutmottagningen".  

– Det är självklart inte optimalt för någon, på något sätt, säger Maria Nordström.

På akutmottagningen tas patienterna alltid omhand enligt ett triagesystem, där medicinskt behov styr.

– Är bedömningen att det finns patienter som måste prioriteras före så kan väntetiden upplevas som lång. Men det finns även andra faktorer som gör att tiden på akuten kan bli flera timmar, säger Maria Nordström.

Det kan exempelvis handla om att man inte lyckas ordna med transport med taxi direkt eller att patienter blir kvar i väntan på besked från exempelvis Mälarsjukhuset, för vård på högre nivå.

– Vi har också fall då vi valt att låta patienten vara kvar på akuten då det saknats vårdplats på sjukhuset. Totalt har de situationer med långa väntetider du frågar om inträffat tre gånger under de senaste fyra månaderna.

Sedan den 1 februari har regionen dragit ner på hyrsjuksköterskorna. I nuläget saknas det 24 sjuksköterskor i dygnet runt-verksamheten på sjukhuset. Personalbristen är också orsaken till att vårdplatser är stängda.

Finns det risk att fler vårdplatser försvinner?

– Inte i nuläget, säger Maria Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!