På tisdag kan du fråga en muslim i Katrineholm

På tisdag kommer fyra imamer till Katrineholm för att svara på frågor i projektet Fråga en muslim. "Det är alltid något negativt som gör att folk är rädda, och då är det vår skyldighet som muslimer att ge folk kunskap om islam", säger Kashif Virk.

Kashif Virk från när Fråga en muslim besökte Norrköping 2022.

Kashif Virk från när Fråga en muslim besökte Norrköping 2022.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Katrineholm2023-12-09 11:58

Kashif Virk är imam i Islams ahmadiyya församling i Stockholm. Han och imamerna Rizwan Afzal, Agha Yahya Khan och Musab Rashid startade projektet Fråga en muslim för drygt fem år sedan. Det var bland annat efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm.

– 2017 var ett hektiskt år, många muslimer kände sig utpekade. Så 2018 startade vi det här på Bokmässan, berättar han.

Projektet går ut på att de ställer upp ett tält eller en vagn på en offentlig plats, där allmänheten får möjlighet att ställa frågor om islam. Denna turné i Mälardalen är deras sjunde i ordningen, och resorna i landet brukar ofta föregås av en specifik händelse.

– Just nu är det kriget i Mellanöstern och Jimmie Åkessons uttalanden om att riva moskéer. Det gör att folk känner sig sårade och oroliga. Vi möter folk som vill flytta från Sverige för att de inte känner sig trygga längre. Det tär på en att ständigt kopplas ihop med negativa saker.

Men oavsett händelse menar han att en dialog alltid behövs.

– Det är ständigt aktuellt i Sverige. Det är alltid något negativt som gör att folk är rädda, och då är det vår skyldighet som muslimer att ge folk kunskap om vad islam står för. Det finns många uppfattningar som kommer från media och sociala medier, där kan det vara becksvart.

undefined
Kashif Virk från när Fråga en muslim besökte Norrköping 2022.

När de står på gator och torg får de möta alla sorters reaktioner.

– De flesta frågor handlar om vår syn på yttrandefrihet och jämställdhet. Oftast är de positiva till att de har fått möjlighet att ställa frågor. Vissa kommer fram till oss och säger "tack för att ni gör det här". Sen kommer det folk som säger att vi är en extrem religion. Men många av samtalen som börjar aggressivt leder ändå till positiva möten.

Hur känns det att möta falska föreställningar om er religion?

– Vi som gör det här är vana, men våra församlingsmedlemmar och andra vanliga muslimer som bär slöja påverkas mycket. De mobbas och utstötts och får vara representanter för allt det dåliga. Folk vill alltid att vi ska ta avstånd från saker: innan Hamas var det IS eller al-Qaida.

undefined
Kashif Virk från Islams ahmadiyya församling i Stockholm medverkar gärna i samhällsdebatten. Det är han och tre andra imamer som startade kampanjen Fråga en muslim 2018.

Men han är också medveten om att tålamod är en dygd inom islam.

– Vi måste göra det här och vi tycker att fler behöver göra det. Vi har också studiebesök i moskéer och besöker skolor. Vi är väldigt öppna och tror på dialog. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle så vi måste träffa varandra.

Det finns också många som berättar om att de har kommit i kontakt med den muslimska kulturen i sin vardag och vill ha tips på hur de kan hjälpa till.

– Vi betonar alltid att Sverige är ett fantastiskt land med fantastiska människor. Men tyvärr är det de extrema grupperna som förstör och skapar den här polariseringen. Och det finns problem i samhället kopplade till muslimska grupper.

undefined
"De flesta frågor handlar om vår syn på yttrandefrihet och jämställdhet. Oftast är de positiva till att de har fått möjlighet att ställa frågor", säger Kashif Virk om projektet Fråga en muslim.

Samtidigt har Kashif Virk hopp om att komma framåt.

– Vi är mycket positiva och tror att det kommer en förändring en dag. Men det krävs mycket av oss som samhälle. Motsättningar mellan människor har lett till fruktansvärda övergrepp och vi får inte hamna där, vi måste ställa saker till rätta.

Nu ser han fram emot att komma till torget utanför Kvarnen-gallerian i Katrineholm på tisdag.

– Jag har inte varit där förut, jag brukar åka förbi med tåget. Men vi brukar träffa bra människor på de här mellanstora orterna. Vi ser jättemycket fram emot att möta trevliga ortsbor som ställer frågor och skapar dialog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!