I mitten av 2020 stod det klart att kommunen och Coneco enats om ett markbyte. Företaget, som länge hållit till vid Åsporten, fick i stället en tomt utmed Österleden på Lövåsen, vid infarten till Knorranvägen. Anledningen är att det ska byggas bostäder vid Åsporten.
Året därpå kontaktade kommunen ett 30-tal företag som fick chansen att lämna förslag på utformningen av det nya bostadsområdet. Fem företag valde att medverka. Ett av dessa var Sjötorps hus, som presenterade ett förslag motsvarande drygt hundra nya lägenheter.
Kommunen nappade på idén och skrev ett markanvisningsavtal, delvis eftersom förslaget innehöll tät och låg bebyggelse.
– Vi har tittat på hur området välkomnar bilister från Nyköpingshållet och med det här förslaget ger det en fantastisk vy. Husen byggs helt i trä, vilket är hållbart för framtiden, och de har solceller på vissa byggnader. Det finns speciella parkeringar för poolbilar och cykelparkeringar nära entréerna, det gör att fler kan avstå från att äga bil, sade Johnny Ljung, infrastrukturchef, till Kuriren då.
Planen var att sätta skopan i backen lagom till årsskiftet 2022/2023, men så blev det inte. Enligt Pär Knutsson, vd på Sjötorps hus, är den främsta anledningen att bostadsmarknaden varit "iskall" på grund av inflation och stigande räntor.
– Det har påverkat jättemycket, men nu ser jag en vändning. I personalrummet pratar även mina anställda om att det ser ljusare ut. Trots krig och elände i vår närhet måste vi fokusera framåt. Räntorna är också på väg ned, säger Pär Knutsson.
En ny detaljplan för området håller på att tas fram. Just nu ser den ut att vinna laga kraft under det tredje kvartalet nästa år. Eftersom det tidigare markanvisningsavtalet löpt ut har kommunen och Sjötorps hus tagit fram ett nytt avtal.
Pär Knutsson räknar med att bygget av de nya lägenheterna kan starta i början av 2026.
Tanken är att flera trevåningshus ska placeras längs Eriksbergsvägen och rama in området som i sin tur består av lägre bebyggelse.
– Husen kommer att ge ett första intryck för personer som kommer utifrån. Vi tror att det blir lite roligare att mötas av det här, än industrilokalerna som finns i dag. Dessutom verkar förslaget ha fallit kommunen i smaken, säger Pär Knutsson.
Enligt honom blir det en slags trädgårdsstad, där boende får tillgång till en blomstrande innergård.
– Vi har också byggt mycket nere vid Djulö backar och det har blivit ett väldigt populärt område. Det är stort tryck på bostäderna där och Åsporten är bara ett stenkast därifrån, så jag tror att det här blir ett bra alternativ för katrineholmarna.
Trots att det finns en bra bit över hundra lediga lägenheter i kommunen tycker inte Pär Knutsson att det är dags att dra i handbromsen.
– Just nu renoverar vi gamla posthuset och har ett gäng hyresgäster som vill flytta in. Det finns en önskan att ha det lite fräschare och finare. Många lägenheter i Katrineholm är slitna och i dåligt skick, så även om det finns ett överskott på bostäder tror jag inte att det finns så många som har högre standard. Flera vill till exempel ha egen tvättmaskin och slippa dela ludd med andra, säger Pär Knutsson.
Samtidigt är flera kritiska mot bostadsbyggandet. Vad tänker du om det?
– Den stora massan har en annan uppfattning. Det är en liten klick som uttalar sig på Facebook, säger han.