Oväntade nyheten bland kommunens julpynt

Över hundra bilar fick vända när de skulle in på Hantverkaregatan. "Nu kommer det ytterligare en bil", säger Anna Olsson på parkenheten. Det är minst sagt bråda dagar för kommunens julfixare.

Anna Olsson och Malin Gustafsson fick agera trafikvakter när Hantverkaregatan var avstängd för trafik.

Anna Olsson och Malin Gustafsson fick agera trafikvakter när Hantverkaregatan var avstängd för trafik.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2023-11-28 11:58

Julbelysningen är ett kärt inslag i Katrineholms stadsmiljö. Förra året skulle flera nyheter presenteras, men på grund av elkrisen valde kommunen att inte tända all belysning, en slags symbolisk handling. I år är det annorlunda. Snart ska det lysa i många vrår. 

På tisdagsmorgonen provtändes den nya ljusfontänten utanför Gröna kulle. Parkarbetaren Sten Karlsson hade fått i uppdrag att ta sig ned i en brunn och slå på strömmen. Det är första året han hjälper till med julbelysningen. 

– På sommaren klipper jag gräs och på vintern brukar jag vara ute i skogen och röja. Den här julbelysningen vill jag helst inte hålla på med, men samtidigt är det roligt när det kommer fram folk och säger att vi gör fint. Det uppskattar jag, säger han. 

undefined
Sten Karlsson visade upp den nya ljusfontänen utanför Gröna kulle.

Ljusfontänen, som kostade 57 000 kronor och drar 400 watt, är inte den enda nyheten bland kommunens julpynt. Utmed Stockholmsvägen, mellan Vasabron och OKQ8, har man satt upp blå "droppar" i träden. 

– Det var svårt att sätta upp dropparna. Rosa och Allan hade jämt göra eftersom det inte var så lätt att komma intill med skyliften. Träden lutar, men de lyckades få till det till slut. De är så duktiga, säger Malin Gustafsson, som också jobbar på parkenheten. 

Under tisdagsmorgonen uppstod visst trafikkaos på Hantverkaregatan när girlangerna skulle upp. Över hundra bilister hänvisades till att köra Köpmangatan för att komma fram. De flesta hade förståelse för avstängningen, men en och annan rivstartade därifrån. 

undefined
Rosa Koivisto och Allan Gustafsson har fullt sjå med girlangerna på Hantverkaregatan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!