Ovanligt jobb att söka på barockslott

För den som letar nytt jobb, kan tjänsten som just nu annonseras ut av Ericsbergs slott vara en av de mer udda. Familjen Bonde söker ny husfru.

Ericsbergs slott söker ny husfru. Titeln "husfru" är gammal och självklart kan även män söka jobbet, enligt rekryteringsföretaget som lagt ut annonsen.

Ericsbergs slott söker ny husfru. Titeln "husfru" är gammal och självklart kan även män söka jobbet, enligt rekryteringsföretaget som lagt ut annonsen.

Foto: Stina Järperud/arkiv

Katrineholm2021-03-30 20:28

Ericsbergs slott utanför Katrineholm omnämndes första gången i skrift för över 500 år sedan, år 1508. Då hette slottet Pintorp, Pinnatorp eller Pinntorp, men den nuvarande huvudbyggnaden är från 1600-talet. Sedan åtta generationer tillbaka ägs och bebos slottet av släkten Bonde. Nu bor Caroline och Philip Bonde Deichmann samt deras tre småbarn i slottet. 

Jobbet som en av två husfruar på Sveriges kanske mest berömda barockslott är sannolikt lite ovanligt, inte minst för att hela slottet används, som bostad och för besöksverksamhet. I arbetsbeskrivningen finns exempel på sysslor: putsning av kristallkronor, silver och koppar att putsa och att dammsuga bonader och vårda det månghundraåriga slottet varsamt och med tålamod. Hiss finns, men också många trappor och avsatser och husfrun bör ha god fysik, enligt annonsen. Husfrun ska då och då också hjälpa familjen Bonde med "lättare hushållssysslor och barnpassning". 

Från tiden när slottet hette Pintorp berättas om den elaka Pintorpafrun, som plågade sina anställda och till slut hämtades av djävulen. Det är inte historiskt klarlagt vem den elaka frun ska ha varit, men det går spökhistorier om att hon ibland ska visa sig på slottet. Man bör därför kanske inte vara spökrädd om man söker tjänsten som husfru, men man bör kunna räkna med bättre arbetsvillkor än vad Pintorpafruns stackars underlydande hade. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!