Oroande brist på kockar: "Ser väldigt ansträngt ut"

Ju färre kockar, desto svårare att hålla de kommunala grytorna kokande. Svårigheten att hitta kompetent personal till de offentliga köken ökar alarmerande.

Camilla Wiström behöver inte se längre in i framtiden än några år för att bli orolig över återväxten på köksgolven.

Camilla Wiström behöver inte se längre in i framtiden än några år för att bli orolig över återväxten på köksgolven.

Foto: Stina Järperud (arkivbild)

Katrineholm2019-08-18 14:48

– Det ser väldigt ansträngt ut.

Det säger Camilla Wiström, kostchef i Katrineholms kommun. Hon är orolig.

Inte så mycket här och nu, mitt i skolstartsveckan. När arbetet i de kommunala köken växlar upp efter sommaren finns måltidspersonal så att det räcker.

Men i en nära framtid lär det bli svårt att rekrytera i hård konkurrens med andra kommuner, landsting och privata restauranger. Utsikterna är dåliga både när det gäller kockar och kockassistenter.

– Skulle vi annonsera just nu skulle vi inte få många sökande. Vi bygger fler förskolor och skolor och produktionskök, samtidigt som kockarna blir allt färre, konstaterar Wiström bekymrat.

Problemet syns redan i många kommuner och har under sommaren lyfts av branschorganisationen Kost och näring. En enkät bland dess medlemmar visar att kost- och måltidschefer som Camilla Wiström snart lär få mycket stora svårigheter att hitta nya kompetenta medarbetare.

– Även om det fortfarande finns ungdomar som söker till en kockutbildning går inte tillräckligt många av dem vidare i yrket. Så ser det ut både lokalt och nationellt.

Intresset för restaurang- och livsmedelsprogrammet på Lindengymnasiet går kräftgång. Denna termin startar år ett med 17 platser. 16 förstaårselever har antagits.

Jämfört med tidigare år är beläggningen positiv: under perioden 2014–2018 gapade per år i snitt 28 procent av platserna tomma vid programstarten.

Dock är de 17 platserna en anpassning till ett vikande intresse. De är det lägsta under de senaste sex åren; till exempel i fjol var platserna nästan dubbelt så många.

Kommer utbildningen på sikt ens att finnas kvar lokalt? Ur ett rekryteringsperspektiv är den en omistlig plantskola.

– Vi måste jobba mer tillsammans med skolan, både för att få fler att söka och för att göra jobbet mer attraktivt. Det måste ges karriärmöjligheter i kockyrket, det påvisar skolan inte riktigt i dag.

Arbetslösa vuxna, särskilt nyanlända, är en annan nyckel till framgång för kompetensförsörjningen, anser Wiström. I Katrineholm samarbetar kommunen och näringslivet i projektet Mika, som genom praktikplatser har skapat bland annat köksjobb åt nyanlända.

– Att vara kock är slitsamt och inte alltid så glamoröst. Men det är en bransch där det finns och kommer att finnas gott om jobb, säger Wiström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om