Oro för distanströtthet – fler elever åter till skolan

Oron växer i gymnasiet för hur distansundervisningen påverkar elevernas studier och välmående. Fler elever än de högst prioriterade ska nu återgå till undervisning på plats.

Många av gymnasiets elever uppges må allt sämre av bristen på social kontakt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Många av gymnasiets elever uppges må allt sämre av bristen på social kontakt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Stina Järperud/Arkiv

Katrineholm2021-04-15 20:58

På tisdagen beslutade bildningsnämnden i Katrineholm att inte förlänga distansundervisningen för gymnasiets treor och högstadiets årskurs 9.

Från nästa vecka återvänder därmed alla nior till Järvenskolan. För sjuor och åttor fortgår distansundervisningen, åtminstone i två veckor till.

Detta ska gälla trots signaler om att framför allt sjuorna börjar få allt svårare att plugga på distans.

Gymnasieskolorna väljer en annan lösning. Eleverna som går sista året med en hägrande examen i juni, ska prioriteras för undervisning på plats.

Men i likhet med signalerna från högstadiet, börjar även många av gymnasiets ettor och tvåor känna av påfrestningarna det innebär att studera hemifrån.

undefined
Även ettor och tvåor ska få undervisning i sina gymnasieskolor under de kommande veckorna.

Särskilt kännbart är det för ettorna, som till följd av pandemin inte fått uppleva en normal gymnasieskolgång på snart ett år. 

De eleverna har nu, med ett fåtal undantag, inte varit på sina skolor alls under de senaste sex veckorna.

– Den allmänna känslan är att man är less, sa bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) i samband med att det senaste beslutet togs.

På grund av risken för bristande motivation, kapsejsande studieteknik och minskat välmående bland dessa elever, tas nu också de tillbaka till skolorna.

Från måndag blir det en deltidslösning.

Då står ettorna på tur för tre dagars undervisning på plats. Resten av veckan prioriteras treorna.

Veckan därpå kommer tvåorna in under tre dagar, varefter det återigen är treornas tur att få närundervisning.

undefined
Jenny Perry Janerin är en av rektorerna som fattat beslutet om närundervisning på deltid även för gymnasiernas lägre årskurser.

– Det innebär att årskurs tre får fyra dagar i skolan, årskurs 1 och 2 får tre dagar. Beslutet grundar sig i att årskurserna 1 och 2 också drabbats av distansundervisningen, men att årskurs 3 behöver prioriteras.

Det säger Jenny Perry Janerin, tf rektor för Duveholmsgymnasiet. Upplägget ser likadant ut på Lindengymnasiet och Katrineholms tekniska college, möjligen med någon skillnad på enstaka program.

Det senaste beslutet av bildningsnämnden gäller till och med den 2 maj. Därefter kan förutsättningarna ändras för såväl gymnasiets som högstadiets elever och personal.

Hur, avgörs av utvecklingen för smittspridningen. Avvägningen mellan smittrisk och elevernas behov av bra undervisning görs utifrån det aktuella coronaläget.

I går kunde tidningen rapportera att Katrineholm, som enda kommun i länet, nu ser en nedgång i antalet covid-19-fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!