Ormarna har vaknat – så skyddar du ditt husdjur

Nu börjar ormarna vakna till liv, vilket märks av på djurkliniken Dinvet i Katrineholm. "Vi har fått in flera hundar och katter med ormbett", säger Susanna König, djurskötare på Dinvet.

Djurkliniken Dinvet i Katrineholm, där Susanna König jobbar, har redan fått in flera djur med ormbett.

Djurkliniken Dinvet i Katrineholm, där Susanna König jobbar, har redan fått in flera djur med ormbett.

Foto: Martina Holmberg, Cornelius Poppe, pressbild

Katrineholm2023-05-16 06:58

I takt med att temperaturen stiger och sommaren närmar sig vaknar även huggormarna till liv. Djurkliniken Dinvet i Katrineholm har redan fått in ungefär åtta hundar och katter med ormbett i år.

– Sedan har många ringt vår jourtelefon på tider där vi inte har öppet. Då skickar vi dem oftast vidare till ett djursjukhus, säger Susanna König, djurskötare på Dinvet. 

undefined
Det blir oftast en stor svullnad kring ett ormbett, oavsett om ormen sprutat in gift eller inte. Därför är det viktigt att kolla upp alla ormbett, förklarar Susanna König.

Huggormen är giftig och kan vara skadlig för en människa men det är vanligare att husdjur som katter och hundar blir bitna.

– Under sommaren kan vi i perioder få in ett djur med ormbett varje dag, säger Susanna König

Om du märker att din katt eller hund har en svullen tass eller nos, vilket är de vanligaste bettställena, så kan det vara en bra idé att åka in till en veterinär och kolla upp det.

– Vi brukar säga att man alltid ska åka in till en veterinär, har det kommit in gift så är det viktigt att djuret får vård. Annars kan det i värsta fall sluta med att djuret mister sitt liv, förklarar Susanna König.

undefined
Susanna König berättar att de flesta hundar som kommer in med ormbett får initial vård på djurkliniken men skickas sedan oftast vidare till djursjukhus där de kan få mer avancerad vård.

Vad kan man göra för att undvika att djuren blir bitna?

– Har du en trädgård där de får gå fritt är det bra att hålla gården städad och inte ha en massa bråte där ormarna kan gömma sig, svarar Susanna König, och fortsätter:

– Håll koll på hunden istället för mobilen. I dag ser man många hundägare som har ögonen i mobilen istället för på hunden när de är ute och går, då är det svårt att upptäcka olika faror innan något händer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!