Kommunens befolkning fortsätter att minska. Under det första halvåret sjönk invånarantalet med 158 personer, vilket är mycket oroande anser Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. De tycker att Johan Söderberg (S) och Christer Sundqvist (M) borde ta siffrorna på större allvar i stället för, som de anser, måla upp en förskönad bild av hur det går för Katrineholm.
– Vi tycker att Johan Söderberg och Christer Sundqvist tar det alldeles för lättvindigt. Befolkningsmålet på 40 000 invånare till 2030 har satts för att kunna planera kommunens verksamhet, men nu krymper befolkningen i arbetsför ålder. Försvinner 100 personer försvinner också sju miljoner kronor i skatteintäkter. Så vi befinner oss i en allvarlig situation, säger Björn Wahlund, gruppledare för Liberalerna.
Joha Frondelius (KD), oppositionsråd, är också oroad. Främst kring vilka konsekvenser det kan få på skola, vård och omsorg.
– Att rycka på axlarna är en politisk skymf. Så får man inte göra. Speciellt inte när vår förvaltningsledning pekar på allvaret i situationen, men det verkar inte som att majoriteten var med på kommunstyrelsens möte i maj. Redan 2016 varnade Susanne Sandlund (ekonomichef, redaktionens anmärkning) för att investeringstakten var för hög. Vi har ökat skuldsättningen med 34 procent sedan 2017.
– Om man ökar kostnaderna och investeringarna så kommer saker att dämpas. Skola, vård och omsorg kommer att få känna av den kostnadsökningen. Det är allvarligt. Vi har 1 286 arbetslösa, så det är svårt att förstå den politiska ledningen när det finns så många människor som skulle behöva komma ut i arbete, säger Joha Frondelius.
Den kommunala servicen är viktig för att få folk att vilja bo och arbeta här. Det tycker Inger Fredriksson (C), gruppledare för Centerpartiet.
– Vi tycker inte att majoriteten tar befolkningsminskningen på allvar. Det är inte bara ett hack i kurvan, men de låtsas att allt är som vanligt, trots att vi ser minussiffror. De kopplar inte befolkningsminskningen med ekonomin. För att utvecklingen ska vändas behöver vi ha bra bostadsmiljöer och den kommunala servicen måste fungera, så att man inte ens funderar på att flytta härifrån, säger hon.
För att kunna vända trenden anser Björn Wahlund (L) att arbetet med att få hit fler företag behöver bli bättre.
– Om befolkningen ska öka måste vi ha fler arbetsplatser, inte bara lediga lägenheter. Det kräver ett mer aktivt näringsarbete och en bredare samverkan i näringslivsrådet, dit även oppositionen bör bli inbjuden. Just nu är man inaktiv, när man borde stå på tå.
– Sedan undrar jag om det inte vore läge för kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande att analysera, inte bara konstatera, varför folk flyttar från Katrineholm. Har jag ett privat företag och kunder väljer att avsluta sin prenumeration, då frågar jag varför de gör det. Men de ledande politikerna saknar analytisk förmåga när de uttrycker sig, säger Björn Wahlund.
Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tycker att oppositionens kritik är struntprat.
– I stora drag är det dumheter. Vi har inte bagatelliserat någonting och vi jobbar stenhårt med att utveckla vår kommun på många olika sätt. Våra tjänstemän som jobbar med att få företag att etablera sig här har väldigt mycket att göra just nu, även om vi under året inte har kunnat presentera någon färdig överenskommelse, säger han.