På bildningsnämndens augustimöte brände det till kring en av punkterna på skolpolitikernas dagordning.
Underlaget till nämndens budget för 2021.
Som tidningen tidigare rapporterat, står skola och förskola inför omfattande besparingar. I nuläget handlar det om 13,6 miljoner kronor.
Det kommer att få stora konsekvenser. Så långt är S- och M-majoriteten och oppositionspartierna överens. Men hur sparkravet väntas slå mot skolans och barnomsorgens verksamheter framgår inte av underlaget. Där finns inte tillstymmelse till risk- och konsekvensanalys.
Det konstaterar Centerpartiets nämndledamot Victoria Barrsäter med både oro och frustration.
– Utan en konsekvensanalys blir budgetunderlaget bara en meningslös pappersprodukt, tycker hon.
På mötet fick nämnden en muntlig dragning av tjänstemannaledningens förslag till budgetunderlag. Enligt Barrsäter målade redovisningen upp ett besparingsscenario med bland annat bortrationaliserade elevassistenter, större barngrupper, nedskärningar i barnomsorg på udda tider och personal som kan komma att fly sina jobb.
– Det är tydligt att man från förvaltningens sida ser stora risker. Det är precis det jag vill ska synas i budgetunderlaget, säger Barrsäter.
Tillsammans med Alexander Forss (KD), Tony Rosendahl (V) och Ismail Abukar (MP) försökte C-ledamoten förmå majoriteten att inte klubba igenom förslaget. De ville nödbromsa underlaget och ge förvaltningen möjlighet att komplettera det med en risk- och konsekvensanalys innan det skickas vidare till kommunstyrelsen.
Samma försök gjordes i nämndens budgetberedning, enligt Barrsäter. Majoriteten avslog kravet.
– Deras motivering är att de inte vill försena budgetprocessen. När ordförande Johan Söderberg säger att beslutet om budgeten redan är fattat av S och M internt, blir jag otroligt provocerad. Det är i kommunfullmäktige besluten tas och där sitter inte bara S och M.
Oppositionspartierna bakom kravet på återremiss känner stor oro för hur sparkravet ska påverka verksamheter som är i behov av mer resurser – inte mindre – för att nå sina mål. De motsätter sig att bildningsnämnden ska belastas med besparingar över huvud taget.
– Man måste i stället titta på andra verksamheter i kommunen som inte är lagstadgade. Jag är säker på att det finns möjligheter att spara där i stället. Det här är helt fel väg att gå, tycker Victoria Barrsäter.