Inget besked om torghuset – ska utredas igen

Oppositionen fick sin vilja igenom på måndagens kommunfullmäktige. Detaljplanen för Stortorget ska återremitteras, vilket betyder att torghuset ska utredas igen, innan ett beslut kan fattas.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) och oppositionsråd Joha Frondelius (KD) har olika åsikter om hur Stortorget ska se ut.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) och oppositionsråd Joha Frondelius (KD) har olika åsikter om hur Stortorget ska se ut.

Foto: Stina Järperud, Magnus Grimstedt och arkiv

Katrineholm2023-02-28 18:03

Turerna kring planen om att bygga ett hus på Stortorget i Katrineholm fortsätter. På måndagskvällen skulle kommunfullmäktige besluta om detaljplanen skulle godkännas eller inte. Men så långt kom man inte. 

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, den så kallade Trion, yrkade på en minoritetsåteremiss, vilket övriga oppositionspartier, SD, V och MP, ställde sig bakom. Det betyder att kommunstyrelsen måste se över ärendet igen innan det skickas vidare till fullmäktige för beslut. 

undefined
Så här är tanken att torghuset ska se ut.

Trion anser att detaljplanen för Stortorget och planerna på att bygga om resecentrum hör ihop. De yrkar därför på att detaljplanen ska kompletteras och samordnas med planeringen av resecentrum. Majoritetens bedömning är att först göra klart detaljplanen för Stortorget för att senare i vår titta på hur man kan utveckla det så kallade triangelområdet.

I yrkandet skriver KD, C och L att man också vill ha en fördjupad utredning kring torghuset eftersom de anser att ärendeprocessen inte gått rätt till. 

– Det handlar mycket om att ärendehanteringen inte sköts på det sätt som det bör göra för att det ska vara transparent, säger oppositionsrådet Joha Frondelius (KD). 

Han syftar på att oppositionen dagen innan kommunstyrelsesammanträdet den 25 januari fick veta att Länsstyrelsen Södermanland kommit med ett nytt yttrande om detaljplanen. Dessutom fick de bara se delar av yttrandet innan det var dags för ledamöterna i kommunstyrelsen att fatta ett beslut.

undefined
Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet i Katrineholm, anser att det fanns fog för att återremitera ärtendet. Däremot har Vänsterpartiet ännu inte tagit ställning till om man kommer undersöka intresset för en folkomröstning, vilket KD, C och L vill.

Tony Rosendahl, gruppledare för Vänsterpartiet, är också kritisk till den korta framförhållningen.

– Vi fick den här ofullständiga skrivelsen med i handlingarna kvällen innan KS (kommunstyrelsen), vilken också saknade en del uppgifter. Då blir det svårt för oss i KS och KF att utifrån det få en fullständig bild om vad som sagts och skett, säger han.

KD, C och L hänvisar också till länsstyrelsen som skriver att kommunen inte har meddelat (kungjort) begäran om planeringsbesked med berörda sakägare, som kommuninvånare, och myndigheter förutom länsstyrelsen. Enligt länsstyrelsen strider det mot plan-och bygglagen.

Men Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, tolkar lagstiftningen annorlunda. 

– Vi har inte begärt det innan samråd. Kungörelsen syftar till att organisationer och personer ska bli medvetna om det här och hinna komma med yttranden innan samråd. Så begär man planeringsbesked i ett senare skede, då borde inte den här paragrafen gälla, säger han.

undefined
Johan Söderberg (S) och Johan Frondelius (KD).

Att oppositionen yrkade på återremiss var inget som förvånade Söderberg.

– Nej, jag är inte förvånad över att de yrkade på återremiss. Däremot är det märkligt i sak att de begär återremiss när de flesta av dem inte vill ha något hus. Då fördröjer man bara processen, fast man egentligen vill ha ett avslag, säger han.

Joha Frondelius avslöjar att KD, C och L är redo att samla in namnunderskrifter för att åstadkomma en folkomröstning om torghuset. Då krävs det att cirka 2 700 personer, alltså 10 procent av de röstberättigade i Katrineholm, vill ha en folkomröstning.

– Vi kommer göra det på alla sätt och vis för att nå människor. Vi kommer knacka dörr, jag kanske gör som revyn föreslog och tar en kedja och binder fast mig på torget med en låda med möjlighet att skriva under "nej till ett hus på torget", säger Frondelius.

Minoritetsåterremiss

En minoritetsåterremiss kan bli aktuell om minst en tredjedel av de närvarande fullmäktigeledamöterna begär det. Återremissen ska kunna motiveras av de ledamöter som begärt den.

Vid flera inkomna motiveringar får mötesordföranden pröva vilken motivering som stöttas av minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna. 

En minoritetsåterremiss kan bara ske en gång, till skillnad från om en majoritet yrkar på återremittering av ett ärende, då det kan upprepas flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!