Omfattande kontrollav kebabkött

Flera restauranger fick anmärkningar på sin kötthantering. Brister i tillagning och nedkylning påträffades av kommunens miljöinspektörer.

Katrineholm2015-04-25 14:00

– De allvarligaste bristerna vi såg var i hanteringen av köttet vid nedkylning. Två restauranger fick föreläggande att åtgärda bristerna, säger Lisa Andersson, miljöinspektör på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Enligt utredningen bör kebabköttet kylas ned från varmhållningstemperaturen, som ska vara 60 grader, till åtta grader på max fyra timmar. Flera restauranger lyckades inte få ner temperaturen på köttet tillräckligt snabbt. En restaurang förvarade kebabkött från dagen innan i en hink i kylskåpet där kärntemperaturen på köttet var omkring 15 grader. Totalt har kontroller genomförts på 18 verksamheter i kommunen. Miljöinspektörerna tittade på renlighet, spårbarhet och redlighet. Få kommuner har genomfört liknande kontroller av just hanteringen av kebabkött.

– Vi tyckte att det var otydligt hur man ska hantera köttet, därför valde vi att genomföra det här projektet, säger Lisa Andersson.

Varmhållning och tillagning var också viktiga delar i kontrollen. Enligt rapporten bör kebabkött grillas på jämn temperatur utan uppehåll. Några restauranger brast på den punkten då de sänkte temperaturen på grillen eller stängde av den helt när kundtrycket var lågt. Kassem Bager som äger pizzeria Gustoso tycker att det är bra att kontrollerna genomförs.

– Det är viktigt att de gör kontroller. Det ska vara noggrant med mathanteringen. Det görs ju för att skydda invånarna.

Enligt utredningen kan felaktig hantering av kebabkött lätt leda till bakteriespridning. Just kebab är ett känsligt livsmedel eftersom det består av finfördelat kött som naturligt har bakterier på ytan, precis som allt annat kött. Om kebabspettet tillagas under väldigt lång tid eller i för låg temperatur finns risk att bakterier växer inne i spettet och inte heller dör på ytan vid tillagningen. Alla verksamheter som kontrollerades och fick anmärkningar har nu kontrollerats igen och är godkända.

– Man behöver inte vara rädd för att äta kebab i Katrineholm. Det fanns förbättringar att göra men alla restauranger är nu godkända, säger Lisa Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om