– Julen är en laddad högtid med många förväntningar. Det är en stressig högtid för många och särskilt för den som har ett beroende eller är anhörig till någon som är beroende, säger Jessica Carlson, alkohol- och drogterapeut samt anhörigterapeut på Mercur öppenvård i Katrineholm.
I Katrineholm räknar man med att 3 400 personer har en beroendesjukdom. Minst fem personer runt den beroende får också sin livskvalitet försämrad, vilket innebär 17 000 personer, varav 1 200 är barn upp till 19 år.
– För de flesta människor innebär julen förväntan och längtan. Men inte för de här barnen. De har mer eller mindre ont i magen just nu.
Orsaken är att just alkoholkonsumtionen har en benägenhet att öka runt ledigheter och högtider. Men det finns hjälp att få, både för den som har ett beroende och för den som är anhörig. I januari arrangeras exempelvis en anhörighelg.
– Man är alltid välkommen att kontakta oss på Mercur, oavsett om man är oroad för sin egen eller för en annan människas alkoholkonsumtion, säger Jessica Carlson.
Både hon och hennes kollega Lennart Sannemo, som också arbetar som alkohol- och drogterapeut och med alternativ till våld och samtal om våld, är kritiska till att alkohol och spel är så tillåtande i juletid. Det är trisslotter som ska ges bort och bingolotter som ska spelas.
– Det räcker ju att slå på Nyhetsmorgon så får man veta vilken nubbe man ska ha till sillen eller vilken öl som passar bäst till skinkan, säger Jessica Carlson.
Lennart Sannemo förklarar att alkoholkonsumtionen bland annat kan leda till att som dricker tar till våld, kränker, skriker, smäller i dörrar. Och mitt i detta kaos befinner sig barnen.
– De blir rädda, säger han.
Jessica Carlson och Lennart Sannemo uppmanar nu den som behöver att ha en nödplan och en nödväska packad.
– Den beroende lovar att "det ska inte bli som förra julen". Men det är inte helt ovanligt att den som lovar inte håller sitt löfte, säger Lennart Sannemo.
– Den som har erfarenhet att för mycket drickande och eventuellt våld behöver tänka över "vem kan jag åka till, vem kan jag ringa, för att skydda mig och mina barn". Det låter väldigt dramatiskt men där och då är det jätteviktigt att ta sig från platsen. Det betyder att man inte accepterar beteendet och att man tar timeout.
De uppmanar till samtal om julen när det är lugnt, när ingen har druckit.
– Det är då man kan säga att "jag vill att du ska veta, att om du dricker och det spårar ur så kommer jag att ta mig härifrån", säger Jessica Carlson.
– Många som jag träffar upplever inte att de utövat våld. Jag har bara tagit tag, flyttat på, knuffat undan, sagt fula ord, men att det skulle vara psykiskt våld förstår de inte förrän vi tittar på det tillsammans. Då börjar de skruva på sig, berättar Lennart Sannemo.
De är båda medvetna om att det krävs mod för att våga be om hjälp.
– Men väljer man att kontakta oss på Mercur så kommer man aldrig att mötas av att "du är fel, du har gjort fel", oavsett om du är alkoholist, spelberoende, våldsutövare eller annat. Vi som möter upp har själva druckit och drogat och betett oss som skitstövlar, men vi har gjort någonting åt det, så förhoppningsvis kan våran resa inspirera till att ta rygg, säger Jessica Carlson.