Det har gått snart tio år sedan kompisarna Niklas Nystrand, 39, och Björn Bonnevier, 38, började brygga öl på fritiden. Först på varsitt håll, som hemma i garaget. Men efter att de lärt känna varandra runt 2015/2016 började de arrangera ölprovningar under namnet Luvsjöns brygghus.
– Då körde vi lite bryggeripubbar i lokalen Odd fellow och bjöd på öl och beställde catering av mat. Det var superpopulärt, säger Björn Bonnevier.
Sen kom livet emellan, Björn fick barn och fritiden räckte inte till. Men tanken om att starta ett bryggeri har hela tiden funnits hos dem båda. Nu är de i startgroparna.
I somras hittade de ett konkursbo på auktion, ett bryggverk på 200 liter.
– Vi tänkte att "ja, vi slår till", så får vi lösa resten sen, säger Niklas Nystrand.
Den stora tanken fraktades från Åre till Katrineholm. Och så i november startades bolaget och Katrineholms bryggeri AB är åter vid liv, som har anor från sent 1800-tal. Än är allting väldigt nytt.
Men Niklas Nystrand och Björn Bonnevier har en klar idé om vad de vill. Ett bryggeri med tillhörande taproom, alltså en bar, som kan bokas av slutna sällskap, till exempel vid svensexor, möhippor och företagsevent. Mat ska också serveras, men exakt vad återstår att se. Förhoppningen är att kunna samarbeta med lokala producenter inom livsmedel. När det gäller ölen kommer den produceras av malt från Warbro kvarn i Sköldinge.
Men innan de kan dra igång sin verksamhet behöver de fixa de tillstånd som krävs samt fixa en lokal. De är på jakt efter en industrilokal, gärna med lite skrot i ena hörnet. Känslan är viktig.
– Vi vill ha en halvruffig industrilokal som är lite halvsunkig, det hade varit det bästa. Lokalen får inte vara för liten, på sikt vill vi kunna ta emot 75 till 100 personer. Det är bra om det också finns lite utomhusmöjligheter, säger Björn Bonnevier.
Bryggeriet ska de driva vid sidan av sina ordinarie jobb. De har ingen förhoppning om en stor vinstdrivande affär, utan de vill tillföra något kul och nytt till staden. Att brygga öl och träffa folk är vad som sporrar dem.
– Vi tycker att det roligaste är att servera folk vår egen öl och få prata med folk. Det är det som är roligt, säger Björn Bonnevier.
– Ja, det är det som är tanken, att få träffa folk. Man märker att det finns ett stort intresse för hembryggd öl här. Jag vill också få folk att våga prova annan öl, och få dem att inse att stout inte bara är Guinness. Det finns hur många som helst och du kan servera det till efterrätten, hälla på glass. Det finns mängder med alternativ, fyller Niklas Nystrand i.
Bryggverket som de köpt på auktion är betydligt enklare än den utrustning de haft tidigare. Det är näst intill helautomatiskt, bara några manuella moment. Tider och temperaturer ställs in och sen sköter det sig självt. Lite skillnad mot när de började hemma i garaget för tio år sedan.
– Den första ölbatchen jag gjorde, då hade jag en frysbox som jag köpte för 99 kronor, en vanlig kastrull och en bra sil. Det kommer du jättelångt på, säger Björn Bonnevier.
På frågan vilken ölsort som är den bästa finns inget enkelt svar.
– Det finns ingen bästa. Det är variationen som är kul. Suröl tycker jag är kul.
– Ja, suröl är gott men på vintern är det gott med en stout, säger Niklas Nystrand, som håller med om att det är kul att variera.
De är inte heller rädda för att laborera med smaker. En stor fördel med att brygga sin egen öl är att man kan testa sig fram och få till udda smakkombinationer som inte finns på Systembolagets hyllor.
– Vi har möjlighet att labba och testa och göra lite roliga bärs. Jag gjorde någon jättemörk med Nutella och jordnötssmör som blev asgod. Det går ju inte att köpa. Men en sån dricker man bara en, det var som en hel efterrätt, säger Niklas Nystrand.
Är det någon smak som inte funkat?
– Nja, jag har aldrig behövt hälla ut någon, men man kanske inte gör alla varianter igen, säger Niklas Nystrand.
– Egentligen kan man hälla i typ vad som helst som kan bidra till smaken. Innehåller det någon form av socker så jäser det ändå.När man gör suröl kan du ha vilken frukt du vill, vi har gjort med mango och allt möjligt, berättar Björn Bonnevier.
Niklas Nystrand har testat att göra suröl med smak av skumbanan.
– Jag köpte fem kilo skumbananer och hällde i.
Smakmässigt var det kanske ingen hit, men många ville testa.