Ansökningstiden för att söka feriearbete via kommunen börjar inte förrän den 23 februari. Men kommuninvånarna som föddes 1998 verkar vara sugna på att jobba i sommar.
– Redan före jul hade vi fått in flera förfrågningar via mejl och de fortsätter komma. De har en väldigt bra framförhållning, säger Mia Bärlin, koordinator på Viadidakt.
Förra året kunde kommunen erbjuda alla folkbokförda katrineholmare födda 1997 ett sommarjobb. Då fanns 360 ungdomar i den aktuella årskullen. Kullen som är född 1998 är knappt 390 till antalet. Än så länge kan dock kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) inte lova alla dessa ett sommarjobb.
– Jag skulle önska att jag redan nu kunde lova det. Det finns en miljon kronor till feriearbeten i vår rambudget och vi hoppas på att kunna skjuta till ännu en miljon, det krävs för att vi ska kunna erbjuda alla som fyller 17 i år feriearbete. Men vi väntar någon månad till, bland annat på ekonomiska besked från regeringen. Vi har klarat ut det flera år i rad och det ser likadant ut i år, säger han.
Ett feriearbete rör sig om en treveckorsperiod antingen på en kommunal förvaltning eller hos en ideell förening. Under de tre veckorna är den totala arbetstiden 90 timmar.
– Som det ser ut nu kommer det bli som vanligt även i sommar. Förra året hade vi ferieplatser hos bland andra Djulö 4H, Sörmlandsidrotten, Kif basket och Värmbol. Om det blir någon förändring i sommar är för tidigt att säga, menar Mia Bärlin.
Innan hon vet hur mycket pengar som finns att tillgå vill hon inte gå in på om ersättningen för ungdomarna kommer att höjas eller inte. Säkert är dock att den inte kommer sänkas jämfört med förra året. Då fick ungdomarna ungefär 7 000 kronor för treveckorsperioden, vilket motsvarade 64 kronor i timmen plus semesterersättning.
– Ungdomar ska ha möjlighet att tidigt komma i kontakt med arbetsmarknaden. Men feriearbeten är även viktigt för att många familjer får försörjningsstöd. För ungdomar i sådana familjer kan ett sådant här ekonomiskt tillskott bli viktigt, säger Göran Dahlström.