Oklart läge för elbilar – kommunen tar höjd

Hemtjänsten på landsbygden satsar på nya elbilar trots att det fortfarande finns frågor kring brandsäkerheten. Kommunen har med hänsyn till läget tagit till större säkerhetsåtgärder än lagen kräver.

Hemtjänstens nya elbilar kan innebära en säkerhetsrisk. Kommunen har tagit höjd.

Hemtjänstens nya elbilar kan innebära en säkerhetsrisk. Kommunen har tagit höjd.

Foto: Emmilie Haglund (Arkivbilder)

Katrineholm2021-07-13 12:03

Tidningen har tidigare berättat att hemtjänsten på landsbygden ska gå över till elbilar. Den gröna omställningen har redan tagit fart för hemtjänstens bas på Vallagårdens boende och flera andra står på tur. Den senaste tidens elbils-bränder väcker emellertid frågor kring brandsäkerheten.

– Det finns vad jag förstår för lite forskning och för få fall för att studera för att säkert kunna säga om elbilar utgör en större risk än andra bilar, säger Marcus Asplund som är funktionschef för förebyggande arbete vid västra Sörmlands räddningstjänst.

De som bor på kommunens vårdboenden är i regel beroende av personalens hjälp vid eventuell utrymning. En brandsituation kan eskalera snabbt och riskerar att bli farlig. Elbilar brinner inte oftare än fossildrivna bilar. Däremot brinner de längre och är svårare att släcka. När batteriet fattar eld uppstår en kemisk rusning som kan vara svår att släcka. Gasen från en antänd elbil kan vara mycket giftig.

Katrineholms kommun är mitt uppe i en moderniseringsprocess där boenden uppgraderas och får högre brandsäkerhet, just nu pågår arbetet på Furuliden. Även bilarna och deras laddstationer har tagits i betänkande ur ett säkerhetsperspektiv.

På Vallagårdens boende står laddstationerna uppradade intill parkeringsplatserna. Inför att laddstationerna skulle köpas in diskuterade kommunen riskerna med inblandade parter och räddningstjänst. Det var 2019 och eftersom riskerna var oklara bestämde kommunen sig för att ta höjd. Alla laddstationer kommer att monteras utomhus istället för i carportar och garage, precis som på Vallagården. Risken för självantändning är nämligen störst under laddning, även om det har förekommit fall där elbilar antänt under körning och på laddfri parkering.

En annan säkerhetsåtgärd är kommunens satsning på riktiga laddstationer. Riktlinjerna till hemtjänstens personal är att de nya bilarna ska laddas där och inte i vanliga eluttag, även om det är möjligt i absoluta nödfall.

– Jag tror att hela branschen tampas med det här, oklarheten, säger Stefan Hellström, enhetschef vid verksamhetsservice.

Hellström och Asplund är överens om att det finns andra saker inom boendets verksamhet som innebär större brandrisk än elbilarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!