Ökad inflyttning av kackerlackor

Trodde du att kackerlackor var en ovanlighet? Enligt Anticimex är insekten vanligare än vad man kan tro, och antalet fall av skadedjurssanering ökar.

Katrineholm2014-05-12 09:47

Anticimex har för tillfället ett 15-tal fall av sanering vad gäller kackerlackor i Katrineholmsområdet.

– Katrineholm sticker inte ut i jämförelse med andra orter, men vi ser en lokal ökning av kackerlackor just nu över hela vårt verksamhetsområde, berättar Carina Asperud från Anticimex Norrköping som har hand om halva Östergötland och halva Sörmland.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Vi är mer rörliga nuförtiden, vi flyttar och vi reser mer och då kan man få med sig kackerlackor.

Enligt Anticimex är den tyska kackerlackan vanligast i Sverige. Den är något mindre än kackerlackor på varmare breddgrader.

– De lägger inte enstaka ägg, utan bär runt på en äggkapsel med 30–35 ägg. Så antalet kan öka snabbt. Sedan ser nymfen inte exakt likadan ut som en fullvuxen kackerlacka, så man kanske inte kan identifiera den direkt, säger Carina Asperud.

KFAB, Katrineholms fastighets AB, är den lokalt största fastighetsförmedlaren i västra Sörmland. Av företagets 1 700 lägenheter drabbas cirka 8–10 per år, vilket är en normal siffra enligt Anticimex. Det är betydligt vanligare inne i stan än på landsbygden.

– Det är inget jätteproblem, men vi jobbar aktivt tillsammans med Anticimex för att få bort dem, säger Ellen Skjöld på KFAB.

Enligt henne har förekomsten av kackerlackor dessutom minskat i deras fastigheter de senaste åren.

– Jag tror att det beror på att folk anmäler tidigare nu än förut, så problemet blir inte lika svårhanterligt eller utspritt.

För det går, trots myten om den odödliga kackerlackan, att bli av med dem enligt Carina Asperud.

– Det kan ta längre tid än andra skadedjur att få bort, ibland en till två månader. Precis som med vägglöss får man sanera flera gånger innan de försvinner. Mycket beror på hur långt framskridet problemet är. Men det går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om