Ökad dialog minskar konstnader

Ett bättre samarbete med Trafikverket där trafiken leds om vid en olycka skulle göra räddningstjänstens arbete tryggare och minska samhällets kostnader för insatsen.

Katrineholm2016-05-11 17:00

Det menar Mattias Gårdholt, räddningsledare och personalchef vid Västra Sörmlands räddningstjänst som efterlyser bättre dialog med Trafikverket i frågan. I stället för att stänga av en väg helt efter en olycka, som räddningstjänsten gör nu, menar Mattias Gårdholt att arbetet skulle gå både smidigare och bli billigare, om trafiken kunde ledas om mer med hjälp av Trafikverket.

– Men den diskussionen är helt obefintlig nu, säger han.

Visserligen upplever Mattias Gårdholt att jobbet blivit tryggare sedan de börjat spärra av vägen helt så länge en insats pågår vid en olycksplats.

– Ja, vi har inte haft några som kört ner eller smitit förbi varningsskyltar nu. Men på sikt tror jag folk kommer uppleva att vägar stängs av mer för mindre olyckor, än tidigare, säger han.

En ökad säkerhet för personal som gör räddningsinsatser på väg har varit i fokus sedan flera dödsolyckor inträffat och har alltså i Katrineholm, liksom på flera andra håll i länet, lett till att trafiken inte släpps på lika snabbt efter en olycka som tidigare. Nu öppnas vägarna först när räddningstjänsten är helt klara med sin insats.

För ett tag sedan bildades en länsgrupp, bestående av polis, ambulanssjukvården och räddningstjänsten, med syfte att se över rutinerna vid olycksinsatser. Arbetet ska vara klart i juni och då hoppas Mattias Gårdholt att det har utmynnat i en uppsättning gemensamma rutiner kring insatser vid olycksplatser.

Men under tiden efterlyser han alltså bättre dialog med Trafikverket. Han känner en viss press på grund av de stora kostnaderna för samhället som blir konsekvensen när en väg stängs av.

– Och Trafikverket vill ju gärna att man är finurlig och hittar lösningar. Och jag håller med. Men det handlar om att få flyt i räddningsarbetet men ändå ha en säker arbetsplats.

Ett bättre samarbete med Trafikverket skulle också kunna minska kostnaderna rejält, tror Mattias Gårdholt.

– Vi kan bli bättre på att ringa Trafikverket vid en olycka. Men oftast är läget så akut att det blir vi eller polisen som får sköta trafiken. Plus att det är en resursfråga.

Bengt Olsson, tillföreträdande presschef på Trafikverket, välkomnar en dialog.

– Absolut, det är jätteviktigt. Det ska inte vara så att räddningstjänstens personal jobbar med fara för livet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om