Oenighet om fyrverkeriers miljöpåverkan

När nyårsafton närmar sig aktualiseras frågan om fyrverkerier. En anledning till motstånd är dess miljöpåverkan och från Katrineholms Naturskyddsförening anses de vara gammaldags.

Jan Elmhag, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Katrineholm. Arkivbild.

Jan Elmhag, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Katrineholm. Arkivbild.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2021-12-30 06:58

Det tycker åtminstone föreningens vice ordförande, Jan Elmhag.

– Min uppfattning, som jag tror jag delar med många i naturvårdssvängen, är att det är gammaldags att använda sig av traditionella fyrverkerier. Det gör man inte om man är en modern människa, tänker jag.

Jan Elmhags kritik bottnar i tungmetaller i fyrverkerierna, att djur skräms och att det leder till nedskräpning.

– Men tungmetallerna är nog det värsta, säger han.

Rolf Weinander, handläggare på enheten för explosiva varor på MSB, menar däremot att fyrverkeriers miljöpåverkan i Sverige får anses vara begränsad. Eftersom det sedan några år tillbaka finns förbud mot vissa tungmetaller.

– Exempelvis får man inte ha bly i fyrverkerier längre. Jag skulle säga att miljöpåverkan är ganska liten, säger han och fortsätter:

– Det finns naturligtvis vissa giftiga och skadliga ämnen i dem, men de förbränns när de exploderar. Så det blir inte några direkta giftiga utsläpp. Det är mer koldioxid, som i och för sig har miljöpåverkan, men tittar man på det i stort är det ganska begränsat.

undefined
Jan Elmhag, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Katrineholm. Arkivbild.

Jan Elmhag säger att han inte är tillräckligt insatt för att uttala sig om vilka ämnen som förbränns eller inte.

– Men en allmän hållning är att vara restriktiv med användandet just för att man inte har tagit bort alla dåliga ämnen, även om man har tagit bort en del. Det sänder en tokig signal att skicka ut skräp i skogen, tätbebyggt område eller var man nu befinner sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!