Obrukbara sedlar och värdelösa mynt

Sedan den 31 augusti går det inte längre att växla den gamla en-, två- och femkronan. Mynten är nu i princip värdelösa. Den gamla 100- och 500-kronorssedeln har fortfarande sitt värde, ett tag till.

Arne Johansson, 84, kom fyra dagar försent med sina mynt till banken. "Nu får jag väl ta hem mynten och göra en mynttavla" skrattar han.

Arne Johansson, 84, kom fyra dagar försent med sina mynt till banken. "Nu får jag väl ta hem mynten och göra en mynttavla" skrattar han.

Foto:

Katrineholm2017-09-04 20:00

Det skramlar lite från Arne Johanssons påse när han kommer in från regnet och skakar sitt paraply fritt från vatten i automathallen. Ur sin påse tar han upp en liten plastlåda fylld med mynt.

– Jag har varit i sommarstugan hela sommaren och nu när jag kom hem så bestämde jag mig för att leta upp alla mynt jag kunde hitta. Det blev 158 kronor, säger Arne Johansson, 84, Katrineholm.

Sedan förra torsdagen, den 31 augusti, går det inte att lösa in de gamla en-, två- och femkronorna vare sig hos bankerna eller hos Riksbanken.

– Jag har visst inte läst på så noga, så jag trodde att det fortfarande gick att växla in mynten. Nu får jag väl ta hem mynten och göra en mynttavla och sedlarna är jag inte orolig över, för jag har inga sådana, skrattar han.

Inne på SEB:s kontor har det lugnat ner sig efter slutdatumet för myntinsamlingen och saker har återgått till det normala för personalen.

– Det har varit en intensiv period med kunder som ville sätta in alla sina mynt. Riksbanken tar inte emot mynten längre, så de är i princip värdelösa. I vissa äldre mynt finns det silver och de kan man sälja till en mynthandlare, säger Madeleine Fouganthine, privatrådgivare på SEB.

Något som fortfarande har kvar sitt värde trots att de är obrukbara i handeln är de gamla sedlarna. De äldre 100- och 500 kronorssedlarna kan lösas in på banken fram till 30 juni 2018, medan de äldre 20-, 50- och 1000-kronorssedlarna måste skickas in till Riksbanken.

– Man kan sätta in 100- och 500 kronorsedlarna på sitt bankkonto i en insättningsautomat. Är man osäker på hur man går tillväga kan man komma in på sitt bankkontor så hjälper de en.

Att växla in äldre 20-, 50- och 1000-kronorssedlar är lite krångligare.

– Du behöver skicka in sedlarna till Riksbanken och för att göra det så behöver du en speciell blankett. Blanketten kan du skriva ut från deras hemsida. Det kostar också 100 kronor att växla in de sedlarna, så samla ihop alla du har innan du skickar iväg dem.

Sista dagen

30 juni 2018 är den sista dagen att sätta in gamla sedlar på banken. Efter det måste de skickas in till Riksbanken mot en avgift.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!