Det var de Ericssonanställda själva som fick lyssna till rapporten.
– Min känsla är att Katrineholm har varit väldigt hårt ansatt av nedläggningar i industrin och det behövs göras en långsiktig satsning för att få fart på industriföretagen igen, säger Niklas Olsson, projektledare på Mälardalen Industrial Technology Center, MITC.
MITC har fått i uppdrag av Regionförbundet Sörmland att göra en rapport på hur man kan bevara kompetensen från Ericsson i Katrineholm-Flen-Vingåker-området.
– Det måste ske en samordnad insats mellan politik och näringsliv, det går inte att göra lite här och där, säger Niklas Olsson.
I rapporten har han intervjuat och besökt ett 20-tal företag i regionen för att se vad de behöver och nästan varje företag har efterfrågat samma sak: Kompetens.
– Det svårt för företagen att hitta rätt kompetens och de har alla sina egna önskelistor. Produktionstekniker, mekatroniskt kunnig personal och verksamhetsutvecklare är eftersökta, säger Niklas Olsson.
Rapporten ska nu leda till ett pilotprojekt där uppsagda Ericssonarbetare ska få komma ut på företag för att kunna etablera sig i ett fyra månader långt program.
Det är Regionförbundet som ska finansiera programmet och målet är att dra igång 11 januari nästa år. Till en början handlar det dock bara om att få ut tre till fem personer på lika många företag.
– Det är för att testa modellen, sen får Regionförbundet ta hand om den långsiktiga finansieringen. Näringsdepartementet har regionen under luppen och man hoppas också på en satsning därifrån, säger Niklas Olsson. Men det är ju inget som går jättesnabbt att få till stånd.
– För att få det här att funka måste det finnas en ordentlig projektplan med tydliga uppgifter som man ska utföra på företaget, säger Niklas Olsson.
Just nu befinner sig 210 Ericssonanställda på Framtidscenter för att ta sig vidare i livet. Verksamheten pågår till 31 maj 2017 och de sista arbetarna lämnar fabriken 31 januari 2016.