Kuriren har tidigare rapporterat om den planerade tidtabellsändringen för tågtrafiken och för det så kallade "Scaniatåget", eftermiddagståget från Stockholm via Södertälje till Katrineholm.
Enligt Trafikverkets förslag till ny tågplan, som börjar gälla den 10 december, tidigareläggs avgången för tåg 139, som "Scaniatåget" heter i Trafikverkets och SJ:s värld. Det skulle betyda att många av dem som jobbar på Scania i Södertälje inte längre hinner med detta tåg.
Tidtabellsändringen skulle innebära mycket besvär för många tågpendlare. En av dem som varnat för följderna är Torbjörn Thörnberg, som jobbar på Scania i Södertälje. Hans arbetsuppgifter tillåter flexibilitet i arbetstiderna, och han drabbas därför inte så hårt. Men för dem som jobbar i produktionen blir det besvärligt.
‒Men det blir sämre även för mig. Det är redan tio till tolv timmar långa arbetsdagar om man räknar med restiderna, säger han.
Om tidigareläggningen av tåg 139 blir verklighet, blir arbetsdagarna ännu längre. Antigen får Scaniaarbetarna vänta till ett senare tåg, eller börja bilpendla.
Förändringarna för "Scaniatåget" upprör inte bara många pendlare. Även Katrineholms kommun och Sörmlands kollektivtrafikmyndighet tar strid för att tåget ska kunna fortsätta gå enligt nuvarande tidtabell.
Nyligen träffade representanter för kommunen och kollektivtrafikmyndigheten Trafikverket för att försöka få till en ändring av tågplanen.
Något slutgiltigt besked om hur det blir finns ännu inte. Men arbetet för "Scaniatåget", och dialogen med Trafikverket, fortsätter.
Det säger kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström (S).
‒Vi har tagit upp en del frågor, och den 16 oktober kommer kollektivtrafikmyndigheten att ha ett uppföljande möte med Trafikverket, säger han.
Förutom att försöka rädda "Scaniatåget" i den kommande tågplanen, jobbar kommunen och kollektivtrafikmyndigheten också med att försöka påverka hur Trafikverket prioriterar vilka tåg som ska gå före i planeringen. I dag hamnar regionaltågen långt ner på prioriteringslistan.
Tågplanen, som alltså tas fram av Trafikverket, är en tidtabell för alla tåg på järnvägen, både för person- och godståg. Den tas fram i dialog med de olika järnvägsbolag som trafikerar den svenska järnvägen. Bolagen får komma med önskemål om hur de vill köra sin tåg – så kallade tåglägen. Om flera vill köra tåg på samma sträcka och samma tid och om bolagen inte kan komma överens, avgör Trafikverket konflikten enligt en på förhand fastställd prioriteringsordning.