Nytt måltidsschema med 13 timmars fasta

Sen i måndags är det nya mattider som gäller vid kommunens äldreboende. Målet med ändringen är att minska nattfastan till elva timmar. Men det blir ändå 13 timmar.

Katrineholm2014-04-07 09:45

Nattfasta är den tid som förflyter mellan kvällens sista måltid och följande morgons första. I snitt har nattfastan legat på 13 timmar enligt de mattider som tidigare styrt måltiderna på äldreboenden. Redan i höstas infördes nya mattider, men efter kritik från anhöriga och boende skedde en utredning. Det första förslaget kritiserades bland annat för att lunchen låg för sent.

Det nya måltidsschemat är enligt följande:

Frukost 9.00. Mellanmål 10.30-11.00. Lunch 13.00. Mellanmål 15.00. Middag/kvällsmål med aptitretare 17.30. Kvällsfika 20.00.

Vid en närmare granskning innebär det nya schemat att det är 13 timmar mellan sista och första målet. Sara Svensson är nutritionsansvarig dietist och enhetschef.

Tanken med att lägga om tiderna var att nattfastan inte skulle överskrida elva timmar. Men om kvällsfikat är 20.00 och frukosten är 09.00 så är det 13 timmar mellan måltiderna. Hur tänker du där?

– Det handlar både om att sprida måltider och att man måste jobba med mellanmål, förfrukost och nattmål. Det är inte ovanligt att man får något på sängkanten tidigt på morgonen och sedan kommer frukost klockan nio. Då har nattfastan kanske brutits vid 04.00 för en del.

– Möjligheterna att öka intaget av energi och mat ökar med en spridning av måltider och att man jobbar med mellanmål och på så sätt minskar vi risken för de komplikationer som undernäring ger. 

Varför är frukosten så sen? Gamla människor vaknar i regel tidigt.

– Det ser väldigt olika ut när man vaknar. Flexibiliteten finns för att få förfrukost eller frukost tidigare. 

Vad kommer en så kallad förfrukost att bestå av?

– Förfrukost kan till exempel vara smörgås och kaffe eller vad som önskas, smoothie gjord på bär och yoghurt, nyponsoppa med en klick grädde. 

Lunch 13.00. Varför? Normal tid för lunch är traditionellt vid 12.00.

– För att få en spridning och att måltider/mellanmål inte ska komma så tätt. 

Har du fått några reaktioner på de nya tiderna, från anhöriga, boende och personal?

–  Vi har kostombudsutbildningar under denna vecka och samlar då in eventuella synpunkter. Vi kommer att fortsättningsvis följa projektet som innebär både att ta vara på synpunkter från våra boende och personal, samt mäta nattfastan för att se om det gett effekt på den.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om