Nytt bostadstillägg kan ge mer kvar i plånboken

Hyresgästerna på kommunens LSS-boenden ska få möjlighet till en guldkant i tillvaron. Ett nytt bostadstillägg införs efter nyår.

Ulrica Truedsson (S), Christoffer Öqvist (M), Anna-Lena Ramstedt och Susanna Kullman presenterade ett nytt bostadstillägg för boende enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Ulrica Truedsson (S), Christoffer Öqvist (M), Anna-Lena Ramstedt och Susanna Kullman presenterade ett nytt bostadstillägg för boende enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-09-18 07:33

I åratal har ett kommunalt bostadstillägg för LSS-boende, stötts och blötts av ansvariga och politiker. På onsdagsmorgonen kunde de till slut presentera ett förslag till kommunalt bostadstillägg.

– FUB bjöd in till en debatt inför valet, som handlade om det här behovet, säger Ulrica Truedsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden. 

I Katrineholm bor cirka 140 personer i kommunala LSS-boenden. Det är dock bara de som har beviljats statligt bostadstillägg som kan ha rätt till det kommunala bostadstillägget.

– Stödet är riktat till de grupper som har lägst inkomst och förmögenhet, säger Ulrica Truedsson.

undefined
Ulrica Truedsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Bostadstillägget ska kunna täcka glappet mellan det statliga hyrestaket för LSS-boende på 5 600 kronor och den faktiska hyran, som i nybyggda lägenheter är drygt 8 000 kronor. 

– Aktivitetsersättningen ligger ofta mellan 7 000 och 9 000 kronor i månaden innan skatt och habiliteringsersättningen är 15 kronor i timmen för dem som deltar i daglig verksamhet. Man tittar på en miniminivå, att boende ska ha kvar 5 873 kronor när hyran är betald, säger Anna-Lena Ramstedt, förvaltningschef.

undefined
Anna-Lena Ramstedt, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Förslaget släpps under torsdagen, med kallelsen till nästa nämndsammanträde. Den 1 januari förväntas det nya tillägget träda i kraft förutsatt ett beslut i kommunfullmäktige.

Hur många som i slutändan kan beviljas stöd är ännu ovisst, men under nästa år förväntas drygt 100 000 kronor betalas ut. På några års sikt är den totala summan knappt 400 000 kronor om året. Det kan innebära tusentals kronor extra i plånboken varje månad för dem med störst behov.

– Det betyder väldigt mycket. De får en chans att sätta lite guldkant på tillvaron, säger Susanna Kullman, verksamhetschef.

– Den här gruppen har ofta mycket fritidsaktiviteter också, säger Christoffer Öqvist (M), vice nämndordförande.

Parallellt har en utredning om hyresprinciper pågått, där standarden på kommunens boenden utvärderas för att skapa mer rättvisa hyror. Utredningen ligger till grund för förslaget.

Kjell Clasborn, ordförande för FUB Katrineholm, Flen och Vingåker, är positiv till att kommunen försöker bringa ordning i hyressättningen. Han har dock inte fått möjlighet att delta i utformningen av det kommunala bostadstillägget och ska nu ta del av förslaget. 

– Jag är inte beredd att jubla och göra vågen än, förrän jag ser hur det påverkar våra medlemmar. Men vi är i grunden positiva, säger han.

undefined
Kjell Clasborn, ordförande för FUB Katrineholm, Flen och Vingåker, en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott liv.
Karta: Katrineholms kommun Vård & omsorgsförvaltningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!