– Vi vill skapa en bättre och tryggare stad för alla. I Tillsammans Katrineholm kan olika projekt och aktiviteter samlas, säger initiativtagaren Fredrik Ydewall från Hyreshuset.
Samverkan är ledordet och målet att få fler privatpersoner, föreningar och näringsliv att engagera sig för Katrineholm.
Bakom Tillsammans Katrineholm står företagarnätverket Stolt samverkan (Hyreshuset, Sörmlands sparbank och Ica maxi) och kvinno- och tjejjouren Miranda.
Tidigt i våras inleddes det första projektet, trygghetsvandringar. Ett 30-tal volontärer har iförda gula reflexvästar rört sig på stan på fredagskvällarna enligt ett rullande schema. Volontärerna är viktiga på flera sätt. De är förebilder, en vuxen som man kan prata med och bara genom sin närvaro har de en lugnande effekt.
– Det är av omtanke av ungdomarna som vi är med. Vi gör inga ingripanden eller försöker stoppa något bus. De flesta unga tycker att det är lite spännande att prata med trygghetsvandrarna, säger Elin Trolin, verksamhetschef på Miranda.
I slutet av oktober infördes också en vandring på dagtid, när ungdomarna slutar skolan och rör sig på stan.
– Vi har en dialog med kommunen varje vecka om vilka platser som är aktuella, säger Emelie Trolin.
Violengallerian, Perrongen, Stadsparken, Resecentrum och McDonalds är platser som vandrarna ofta går till.
För att få fler vuxna som trygghetsvandrar har ett belöningssystem införts. Tvåhundra kronor per person och vandring går till den förening som vandraren kommer från. Systemet finansieras genom sponsorer från näringslivet.
– Vem vill inte ha ett tryggare Katrineholm? Det är svårt att säga nej till, säger Fredrik Ydewall.
Sponsorerna bidrar efter förmåga, från några tusenlappar till större summor. Företag kan också hjälpa till genom att låta sin personal trygghetsvandra på arbetstid. Den första dagvandringen gjordes av nio personer som kom från Hyreshuset, Ica maxi, fritidsgården Triangelgården och Miranda.
– Det är så mycket win-win i det här. Som förälder som vandrar gör man stan tryggare för sina barn, och bidrar samtidigt till klubbkassan, säger Emelie Trolin.
Kvinno- och tjejjouren Miranda håller i det praktiska; utbildning, inskolning och schemaläggning av volontärerna.
Den som vill bli trygghetsvandrare kan kontakta Miranda, eller ansöka via ett formulär på Tillsammans Katrineholms hemsida.