Sedan 2021 planerar Katrineholms kommun att anlägga våtmarker vid Djulö, på markerna mellan Djulö allé, Laxmans väg och Gatstuberg. Nu har kommunen tagit fram skisser som visar tre dammar med olika nivåer och funktioner, i stället för en enda.
– Vi insåg vilka positiva effekter det skulle kunna medföra när vi var på besök på andra platser som skapat publika våtmarker. Vatten drar till sig människor och det kan bli ett besöksmål. Många går ut med hunden och går sin dagliga runda. Vi kan skapa något mer än bara en damm på ett gärde, säger Markus Mellstrand, projektledare för infrastruktur på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.
Han fortsätter:
– Här har vi möjlighet både ekonomiskt och platsmässigt på Djulö att bidra till att göra platsen ännu mer fantastisk, säger han.
Den första slingan, Lekotop, närmast Djulö allén, är anpassad för att barn ska kunna leka i naturliga miljöer som stenar, stubbar och stockar. Den mittersta dammen blir centralpunkten med en håvningsplats och ett gömsle till exempel naturundervisning. Runt dammen finns gångstråk, utsiktsplats, scen, solsängar, konstverk och en stor grillplats. Dessutom kommer det finnas en groddamm och en utsiktsplattform. Den sista dammen omges av betesmark för får, och innehåller häckningsflottar för fåglar.
– Det kommer att finnas gångpassager mellan dammarna, och hela området blir flera kilometer långt, säger Mellstrand.
Våtmarker är en del av ett större ekologiskt system. Mygg och andra insekter dras till våtmarker, men Markus Mellstrand, Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, och Christer Sundqvist (M) är inte oroliga.
– Vi har haft med oss den frågan. Vi ser det inte som ett problem i det stora hela. Det blir ett naturområde, då är det väl naturligt att det kommer insekter periodvis, området kommer även dra till sig fåglar som äter insekter, säger Mellstrand.
Hur ligger ni till i tidsplanen?
– Vi har påbörjat detaljprojekteringen som kommer att pågå under hösten. Vi hoppas kunna starta byggnationen i april 2025. Allt hänger på mark- och miljödomstolens beslut om grundvattensänkningen, förklarar Johan Söderberg, som syftar på de geotekniska undersökningarna. Där kom man fram till att man måste sänka grundvattnet för att utföra projektet på grund av krångliga markförhållanden.
Målet är att allt ska vara klart till sommaren 2026.