Nysatsningen – här tillagas 3D-köttet: "Jättespännande"

Kött fast inte riktigt kött – nu blir restaurangkedjan Pinchos första svenska stora aktör att satsa på 3D-printat köttsubstitut. "Det är så nära en köttbit man kan komma", säger Lotta Walo som är vd på Pinchos i Katrineholm.

Pinchos Felix Mobäck och Clara Ingvald är glada över restaurangens senaste nyhet.

Pinchos Felix Mobäck och Clara Ingvald är glada över restaurangens senaste nyhet.

Foto: Olle Peterson

Katrineholm2023-09-10 04:45

Spännande, nytt och framtiden är tre ord som Lotta Walo använder sig av när hon beskriver den nya 3D-printtekniken som producerar det icke-animaliska köttet, som tas fram i samarbete med ett nederländskt foodtechbolag.

Enkelt förklarat skriver en 3D-printer ut fysiska tredimensionella objekt.

Just den 3D-printer som utvecklats skapar en livsmedelsprodukt med köttlik konsistens, som liknar muskelfibrer, av ingredienser som soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker. Den printade "köttbiten" steks eller grillas på restaurangen.

– Det är så nära en köttbit man kan komma i både smak och konsistens. Man vill nå den där känslan i munnen när man äter att det ska vara mer likt en köttbit. För första gången finns det en produkt som skulle kunna få köttätare att äta mer växtbaserat, säger Lotta Walo.


Tekniken används redan på flertalet välrenommerade restauranger runtom i världen. Bland annat på Michelinkrögaren Marco Pierre Whites steakrestauranger. Enligt Pinchos själva är de ensamma i Sverige om att servera den vegetariska nyheten.

– Sedan kan jag tänka mig att företaget kommer vilja ha fabriker i Sverige, så man kan printa köttet på plats, säger hon.

Rätterna lanserades i Stockholm redan den 21 april, men för knappt två veckor sedan dök de upp på Katrineholmsrestaurangens meny.

– Folk tycker det är jättespännande. Sedan märker folk att det inte är kött, för man vet att det inte är kött. Men när man äter det så märker man jättestor skillnad just i strukturen på steaken än i jämförelse med motsvarande produkter som är vegetariska, säger hon.

Hur många har testat nyheten?

– Det går bra med försäljningen men en del gäster är lite försiktiga med att prova.

– En del tycker det är lite läskigt. Vi har haft många som ringt och frågat vad det är för något och om vi ska byta ut hela menyn. Det ska vi inte göra, utan det är de här två rätterna, säger köksmästaren Clara Ingvald.

Lotta Walo fyller i:

– Många blandar ihop det här med laboratorieodlat kött eller genmodifierat sojaprotein. Det är det inte. Det är soja och sedan kommer färgen från körsbär och rödbeta. Det är inga E-ämnen och helt vegetariskt.

Är det här framtidens mat?

– Ja, det tror jag. Det är ett bra alternativ, både för de som är köttätare men även de som är vegetarianer och veganer att man får något mer än bara en sallad. Att man faktiskt kan äta en hamburgare eller en köttbit. I det stora perspektivet är det väl så här vi måste äta, om vi tänker globalt, för att dra ner på köttätandet. 

– Det kanske känns roligare att äta det här en larver och skalbaggar. Sen gillar ju folk kött. Kan man då hitta ett substitut som är veganskt som är som kött så blir det mer hållbart.

Den 3D-printade köttbiten kostar ungefär lika mycket att ta in som en vanlig köttbit. Men Lotta Walo tror att det kommer bli billigare på längre sikt.

– Jag antar att man inte kan printa som en legobit, utan man måste ha en annan printer som kostar pengar att ta fram. På sikt kan vi odla sojaprotein i Sverige, så jag kan tänka mig att det kommer bli en billigare produkt. 

Kommer det finnas en printmaskin i alla hem i framtiden?

– Nej, det tror jag inte. Man måste ha materialet och köpa basprodukten för att stoppa i printen. Och vad kostar inte det? Men jag tror att det kommer komma leverantörer som kan printa det på plats mer lokalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!