Klimatsmart hus att hyra i Solparken

"Istället för att oja oss, sa vi att vi bygger", säger Jim Berg, ansvarig för ett nytt ekohus i Solparken strax utanför Katrineholm. Nu kan nyfikna och turister hyra huset.

Jim Berg i växthuset vid passivhuset i Solparken, som nu hyrs ut till nattgäster, som kanske vill köpa ett eget hus. Växthuset är sammanbyggt med huset och här är tanken att man ska kunna odla.

Jim Berg i växthuset vid passivhuset i Solparken, som nu hyrs ut till nattgäster, som kanske vill köpa ett eget hus. Växthuset är sammanbyggt med huset och här är tanken att man ska kunna odla.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Katrineholm2024-03-15 11:58

Huset är högt, med solceller på hela taken, både åt söder och norr. Väggarna är tjocka som på ett gammalt stenhus och längs den södra fasaden löper det stora växthuset. Nu i mitten av mars är odlingsbäddarna i växthuset täckta av halm, men fram i vår och sommar ska här odlas tomater och andra grönsaker. 

– Man kan bara tänka sig, ha färska grönsaker precis utanför ytterdörren, säger Jim Berg. 

Han är affärsområdeschef hos ETC Torp, med ansvar för visningshuset i Solparken strax norr om Katrineholm. Visningshuset har sedan förra veckan har börjat hyras ut dygnsvis till nyfikna, turister, husspekulanter och besökare i parken. 

undefined
Jim Berg i växthuset vid passivhuset i Solparken, som nu hyrs ut till nattgäster, som kanske vill köpa ett eget hus. Växthuset är sammanbyggt med huset och här är tanken att man ska kunna odla.

Idén till huset uppstod omkring 2020. Inom ETC-koncernen, som består av ett tjugotal företag med bland annat dagstidningen ETC, är klimatet alltid den viktigaste frågan, säger Jim Berg. 

– Byggande och uppvärmning står för 37 procent av CO2-utsläppen. Vi pratar mycket om flygskam, men aldrig om byggskam. Vi tänkte att vi måste göra något och inte bara sitta och oja oss, säger han. 

Lösningen blev att börja bygga hus på nytt sätt. I Västerås, Växjö och i Malmö vid Öresund har ETC bygg byggt hyreshus som passivhus, som genererar mer energi än de förbrukar. Visningshuset i Solparken i Katrineholm är ett småhus på samma tema.  

– Väggarna är tjocka, isolerade med träull. Det är solceller på taken som producerar el som räcker till det här huset och två hus till. Vi har också byggt betongfritt, eftersom CO2-utsläppen är stora när man tillverkar betong. 

Grunden består istället av gjutjärnskassetter fyllda med foamglas. Glaset kan återanvändas om huset skulle rivas och anses ha mycket lång livslängd. 

– När den här grunden är klar går det att direkt börja bygga. Det är ingen väntan på att det ska härda, som med betong. Det gör produktionen slimmad och håller nere kostnaden. 

Huset är målat traditionellt rött med slamfärg utvändigt och för tankarna till det klassiska svenska torpet. Innerväggar och alla snickerier är i gran. 

– Men samtidigt är det modernt, kanske nästan lite futuristiskt, tycker Jim Berg. 

Växthuset, som är sammanbyggt med huset, stämmer också in i klimattänkandet. Söderläget gör att växthuset hjälper till att värma upp huset och den som vill kan odla redan tidigt på våren. 

undefined
På taket sitter solceller, som producerar tillräckligt med el för det här huset och två hus till. Är det alltför mulet produceras inte så mycket.

– En del kanske bara vill ha ett uterum, andra kanske vill odla för "prepping". 

Jim Berg tänker sig att många kan vilja testbo i huset. 

– Jag tänker mig att folk från hela Europa kan vilja ha ett centralt ekoboende och upptäcka fina Katrineholmstrakten. Men också de som är intresserade av att köpa ett sånt här hus och vill provbo en natt, för att se om man trivs. En tredje grupp är besökare eller kursdeltagare i parken, kanske folk som ska gå på vår solfestival och vill sova över, eller folk som varit med på "Omställningsakademin" i parken. 

Omställningsakademin vänder sig till exempelvis kommuner, byggfirmor eller arkitekter, som behöver och vill lära sig mer om hållbarhet och klimat. 

Intill det nya visningshuset är tanken att det så småningom ska växa upp en liten by, dels med ett parhus, ännu ett småhus likt det som redan finns, men i mindre format, som också ska fungera som visningshus, men i framtiden kanske också ett ekohotell med konferensverksamhet.                         

Karta: ETC Solpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!