Det var i april i fjol som rivningen av en av de äldsta byggnaderna, K7, på sjukhusområdet påbörjades. Under oktober började NCC att resa stommen och ett par månader senare stod en helt ny byggnad på plats.
– Sedan kommer det nog att kännas som om det inte händer så mycket på ett tag, men det kommer att hända massor invändigt, sa Emil Wiklund, förvaltare på Kullbergska sjukhuset, då.
Nu har så skett. Under tisdagen bjöds media in på rundvandring i den nya byggnaden, som heter K21. För guidningen stod Alexander Unoson, arbetsledare på NCC.
Han visade in i lokaler med luftiga korridorer, ljusinsläpp från två väderstreck, stora fönster och milt pastellfärgade väggar.
– Man har kommit halvvägs nu. Vi håller på nerifrån och upp med stomkompletteringen. Högst upp ser man fortfarande gipsväggar och längst ner är det målade väggar, berättade Jonny Niskanen, projektledare på Region Sörmland.
I markplan finns en stor öppning i byggnaden, genom vilken man ska kunna ta in den efterlängtade magnetkameran.
Rummet som MR-kameran ska stå i är specialanpassat. Bland annat byggs en kopparbur i rummet för att det inte ska komma in radiovågor utifrån, som stör bilden.
En trappa upp i den nya byggnaden ligger en av de nya vårdavdelningarna. En av nyheterna här är att det blir fler enkelrum. På femte våningsplanet växer den nya öron- näsa- halsmottagningen fram. Och ytterligare en trappa upp ska det bli ännu en vårdavdelning.
Nästa år ska inflyttning ske i den nya byggnaden.
– Det här är jätteroligt och otroligt spännande att se Kullbergska utvecklas till ett modernt sjukhus, säger Monica Johansson (S) regionstyrelsens ordförande.
Den nya byggnaden kommer också att innebära förändrat arbetssätt för personalen, bland annat när alla specialister samlas på ett våningsplan med gemensam samordningsfunktion.
Monica Johansson tror också på ännu mer dagsjukvård i framtiden.
– Sjukvården är inte som förr, när man lades in på en avdelning och sedan låg man där och väntade på att man skulle komma och ta prover, göra någon röntgenundersökning och läkaren skulle gå ronden och så vidare.
– Det är något helt annat i dag. Vi lever längre och med flera kroniska sjukdomar, då krävs det en helt annan vård, än att ligga inne på sjukhus. Här fyller Kullbergska sjukhuset en superviktigt funktion, säger Monica Johansson.