Nybyggda förskolor tar höjd för små öron

Förskolebarn omfattas inte av bullerlagstiftningen. Men när kommunen bygger nya förskolor ska små öron inte riskera att fara illa.

Kommunen strävar efter silverkant på bullret i nybyggda förskolor.

Kommunen strävar efter silverkant på bullret i nybyggda förskolor.

Foto: Stina Järperud och Terje Pedersen/TT

Katrineholm2020-09-24 16:58

Det kan Kristdemokraterna utläsa av ett svar som bildningsförvaltningen nu lämnar på en av partiets motioner.

Den skrevs i fjol, av Joha Frondelius och Marian Loley, och tar upp risken för bullerskador i kommunens förskolor. 

Barn omfattas inte av arbetsmiljölagstiftningen. Men enligt forskning som KD-politikerna tagit del av, utsätts förskolebarn för bullernivåer omkring 84–85 decibel.

Det är detsamma som för industriarbetare, konstaterar KD bekymrat.

Partiet vill säkerställa att kommunen tar hänsyn till detta när nya förskolor byggs. KD kräver också en redovisning av hur barns bullermiljö ska förändras i både gamla och nya lokaler. 

Svaret som förvaltningen lämnat till sin nämnd, konstaterar att förskolans barn indirekt omfattas av lagstiftningen som ju gäller för personalen.

I fråga om mekaniskt buller – från exempelvis ventilationssystem – görs årliga besiktningsmätningar. Om värdena överstigs ska åtgärder sättas in.

Ansvaret för det ligger på fastighetsägaren KFAB alternativt förvaltningen. När det gäller bullret som barnen själva genererar, har även personalen ett ansvar för att till exempel dela på större barngrupper.

Årliga investeringsmedel finns avsatta till ljuddämpande mattor och andra ljudsabsorbenter.

Vid nybyggnation tillämpas ett certifieringssystem i tre olika nivåer: guld, silver och brons. Alla förskolor och skolor som byggs i kommunen ska kunna silvercertifieras. Det innebär att ljudmiljön ska vara bättre än vad lagen föreskriver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!