Hotell- och restaurangbranschen var bland de branscher som drabbades hÄrdast under pandemin. Tillsammans med företag inom resetjÀnster och uthyrning stod hotell- och restaurangbranschen för mer Àn hÀlften av alla varsel under mars 2020. Arbetsförmedlingen rapporterar att inom hotell- och restaurangverksamheten varslades totalt 22 056 personer under perioden mars 2020 till februari 2022.
Nu nĂ€r restriktionerna Ă€r borttagna sĂ„ ökar efterfrĂ„gan pĂ„ personal igen och det Ă€r svĂ„rt för krögarna att fĂ„ tag pĂ„ kompetent arbetskraft. Fredrik Ă
ström, vd för Svenska kulturpÀrlor som driver bland annat Dufweholms herrgÄrd, upplever att det utöver brist pÄ personal saknas tillgÄng till en kompetent kock- och restaurangutbildning.
â Just nu kĂ€mpar vi med att fĂ„ till ett lĂ€rlingssystem eftersom skolorna och utbildningarna ligger sĂ„ mycket efter i den kvalitet vi efterstrĂ€var.
Efter pandemin har Dufweholms herrgÄrd mÄnga uppskjutna bröllop och fester som nu ska tas itu med.
â Vi fĂ„r hela tiden göra övervĂ€gningar om hur vi ska göra framöver. Det viktigaste för oss Ă€r att hĂ„lla en hög standard pĂ„ vĂ„r verksamhet. Vi Ă€r i behov av hovmĂ€stare, servis och duktiga kockar. Men just nu Ă€r det problem med rekryteringen dĂ„ facket motsĂ€tter sig inhyrd arbetskraft. Vare sig det Ă€r via bemanningsföretag eller utlĂ€ndsk arbetskraft. Jag upplever att staten och fackförbunden försvĂ„rar för företagen.
Arbetsförmedlingen hĂ„ller till viss del med Fredrik Ă
ström om situationen. Erik Karlsson, företagsrÄdgivare pÄ arbetsförmedlingen Sörmland berÀttar att just nu har de 27 lediga platser som ligger ute i Sörmland.
â Det Ă€r mĂ„nga som har jobbat inom restaurangbranschen som nu har pĂ„börjat andra utbildningar pĂ„ grund av pandemin och pĂ„ grund av osĂ€kerheterna att kunna fĂ„ en fast tjĂ€nst.
Hur gör ni för att rÄda bot pÄ bristen pÄ restaurangpersonal?
â Vi försöker fĂ„ upp attraktionen för yrket. Det Ă€r viktigt att lyfta positiva sidor och visa pĂ„ vad det Ă€r som gör att det Ă€r ett inspirerande yrke och vilka möjligheter som finns efter avslutad gymnasieutbildning.
Sarah LagerbĂ€ck Ă€r vd pĂ„ Hotell Statt i Katrineholm. Utöver hotellet driver företaget bland annat enheterna Stora Djulö herrgĂ„rd, Storgatan 20 och OâLearys.
Har du mÀrkt av den rÄdande personalbristen?
â Ja. Och jag upplever att det Ă€r sĂ„ i nĂ€stan alla branscher. Inom vĂ„rt företag har vi kompetenta medarbetare som slutar varje Ă„r pĂ„ grund av till exempel studier, pensionering eller annat. Och vi har inte kunnat nyrekrytera dĂ„ vi har haft korttidspermittering och för att vi inte har vetat hur lĂ€get kommer att se ut. Det har bidragit till en brist pĂ„ kompetens inom vissa av vĂ„ra omrĂ„den, som till exempel vĂ„ra restauranger, dĂ€r vi behöver utbildad eller erfaren personal.
Hur har det pÄverkat er verksamhet?
â Vi har haft vĂ€ldigt högt tryck frĂ„n vĂ„ra gĂ€ster pĂ„ alla vĂ„ra enheter och under vĂ„ren har vi inte alltid kunnat möta den efterfrĂ„gan alla dagar i veckan.
LikavĂ€l som Fredrik Ă
ström arbetar för att införa ett lĂ€rlingsprogram för att höja kompetensen sĂ„ har Sarah Lagerstedt arbetat för att införa ett branschforum. Efter sommaren startar forumet âStrategiskt branschforum för kompetens inom turistindustrinâ i Sörmland. Utöver Sarah Lagerstedt Ă€r arbetsförmedlingen, skola och utbildningar samt andra aktörer inom branschen involverade.
â Tillsammans tar vi tag i det som vi kan för att pĂ„verka industrin till den bĂ€ttre, stĂ€rka kompetensen och fortsĂ€tta vara attraktiva arbetsgivare.