Under onsdagen var det dags för invigning av nya Stödcentrum på Viadidakt. Det nya är att man valt att slå ihop tre stödverksamheter inom vuxenutbildningen till ett gemensamt stödcentrum. Detta för att eleverna ska kunna vända sig till ett och samma ställe när de behöver hjälp med studier och studieteknik. Det gäller oavsett vilken kurs eleverna läser.
Fanns det brister med att ha flera stödverksamheter i stället för en?
– Ja, både internt och externt har man tidigare haft svårt att förstå var man ska vända sig. Men nu blir det enklare. Det här gör att man kan få effekt av varandra både när det gäller lokalmässigt och erfarenhetsmässigt. Det blir också mer tillgängligt för eleverna, säger rektor Anna-Lena Karlsson.
Inne i Röda huset på Kungsgatan 19 håller Stödcentrum till. I januari slogs verksamheterna ihop till en men det är först nu, när alla restriktioner släppt, som personalen kan samlas för en riktig invigning med pompa och ståt.
Samtidigt som invigningen lyser flitens lampa inne i klassrummen. Framför en dator sitter 27-åriga Hamida Kassar. Hon kom till Sverige från Syrien för sex år sedan och studerar nu till undersköterska på distans.
– Jag pluggar till undersköterska. Jag brukar vara här fyra gånger i veckan, ibland fem. Men nu har jag praktik så då kommer jag två gånger i veckan, säger hon.
Hon berättar att hon får mycket hjälp på Stödcentrum. Att läsa till undersköterska på distans är mycket svårt, säger hon. Ännu svårare när språket är nytt.
– Jag fastnar på vissa frågor ibland så då hjälper de mig. De förklarar frågan så jag förstår. Jag måste få lite tid på mig att lära mig mer svenska.
Vid sin sida har hon Linus Kypengren som är stödresurs. Han berättar att vissa elever, som Hamida, behöver anpassat stöd vid inlämningar eller prov.
– När Hamida har prov sitter jag med. Vi brukar göra så att hon börjar med att läsa frågan sedan diskuterar vi för att se så hon har förstått frågan rätt innan hon svarar, säger han.
– Linus hjälper mig mycket. Han försöker och försöker tills jag förstår, säger Hamida.
Hon har ungefär åtta månader kvar på sin utbildning till undersköterska, men jobb har hon redan fått på sin praktikplats. Och tankar om att vidareutbilda sig finns också.
– Jag vill bli sjuksköterska eller tandsköterska. Jag har inte bestämt mig än.