Kommunens nyligen publicerade delårsrapport visade dystra siffror när det gäller sjukfrånvaron bland kommunens medarbetare. Framförallt har långtidssjukskrivningarna ökat. Målet är nu att halvera sjukskrivningarna på tre år, säger personalchef Susanne Sandlund:
– Vi räknar med att det kommer ta så lång tid ungefär. Har vi lyckats med det, då har vi gjort ett jättebra jobb. Det är den långsiktiga synen som är viktig, säger hon.
Sedan en vecka tillbaka jobbar kommunen med ett åtgärdspaket som i första steget involverar en pilotgrupp av anställda på Bildningsförvaltningen och som under 2017 omfattar alla enheter och enhetschefer.
– Vi går in först på en enhet på Bildningsförvaltningen, där vi ser att det finns störst behov, förklarar Susanne Sandlund och fortsätter:
– Vi kartlägger fall för fall, träffar först enhetschefen och går igenom vilka som är sjukskrivna och varför. Sedan träffar vi också medarbetarna och diskuterar en handlingsplan. Det handlar om ett omfattande arbete, men jag tror att det är nödvändigt.
Här kan också företagshälsovården komma in för bedömningssamtal, fortsätter Susanne Sandlund och berättar att kommunen tidigare inte haft en klar rutin för när företagshälsovården ska kopplas in vid sjukskrivningar.
Enligt en ny rutin ska det nu ske senast den 21 dagen som en medarbetare är hemma från jobbet. Dessutom ska alla enhetschefer jobba efter samma upplägg, som bland annat innebär telefonkontakt med den sjuke medarbetaren, redan efter första dagen.
– Det handlar framförallt om att visa att vi ser våra medarbetare, det är det som är det viktiga. Tidigare har alla chefer jobbat med frågan på något sätt, men nu kommer vi ha en uttalad gemensam rutin, menar Susanne Sandlund.
Hon tror att närhet och enkla åtgärder kan vända trenden:
– Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Det handlar om att fånga upp medarbetarna och hjälpa dem tillbaka i arbete. Det här är ett prioriterat område nu, men vad jag tror är att man måste jobba med frågan även när siffrorna är låga. Då handlar det om att jobba förebyggande, och där kan vi bli bättre.