En ny dom från mark- och mijlödomstolen ger Sörmland vatten möjlighet att uppgradera sin rötkammaranläggning, där slammet från katrineholmarnas avlopp förvandlas till biogas.
– Den största förändringen på Rosenholm är att vi kommer att byta ut en gammal rötkammare som håller på att vittra sönder. Vi har ansökt om att få bygga två nya rötkammare plus en efterrötkammare. Vi kommer att byta från en process som heter Mesofil till en som kallas Termofil. Det som skiljer dem åt är olika gradantal inne i rötkammaren, säger Marié Norén, VA-stateg på Sörmland vatten.
Med nuvarande process måste resterna lagras sex månader på slamplattan innan det kan spridas ut på åkrarna. I de nya rötkamrarna kan man öka temperaturen så att slammet kan spridas direkt under stora delar av året.
– Vi har fått klagomål från närboende vid Gatstuberg på att det luktar. När vi inte behöver lagra den lika länge så hoppas vi kunna minimera lukten, säger Marié Norén.
Tillståndet möjliggör också muddringsarbete vid utloppsledningen Djulösjön. Rosenholm kommer även att kunna ta emot och röta slam från andra, mindre reningsverk, samt avfall från storkökens fettavskiljare.
– Tidigare har vi fått betala för att köra iväg slammet till grannkommuner. Nu kan vi producera ännu mera fordonsgas lokalt i stället för att köpa från Linköping.
Förhoppningen är att Katrineholm blir självförsörjande på fordonsgas när den nya anläggningen tas i bruk, preliminärt vid årsskiftet 2023/24.