Nya restriktioner slår hårt mot flera verksamheter

Hårdare restriktioner med anledning av coronapandemin. Det beskedet kom regeringen med på måndagen. Även om riktlinjen är färsk för Katrineholm, så kommer den att påverka flera verksamheter.

Kollegorna på Skogskyrkogården hade ett coronasäkert möte på tisdagen. Lars Ståhle, kyrkogårdschef, i blått, kommenterade hur de skärpta råden kan komma att påverka kyrkans verksamhet.

Kollegorna på Skogskyrkogården hade ett coronasäkert möte på tisdagen. Lars Ståhle, kyrkogårdschef, i blått, kommenterade hur de skärpta råden kan komma att påverka kyrkans verksamhet.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2020-11-17 20:02

På måndagen meddelade regeringen att taket för allmänna och offentliga sammankomster sänks från 50 till åtta personer den 24 november. Begravningar, dop och bröllop är tre typer av offentliga sammankomster som kommer att påverkas. 

Carl-Johan Amilon är tillfällig kyrkoherde i Katrineholmsbygdens församling. Än har de inte fattat något lokalt beslut om hur de skärpta riktlinjerna kommer att påverka deras verksamhet, men det kommer att göras inom närtid. 

– Regeringens besked påverkar dock all vår personal och människor i församlingen på olika sätt. Vi kommer bland annat att höra av oss till anhöriga som ska ha begravning, för att se om de vill flytta fram den. Det är många frågor som måste lösas, säger Carl-Johan Amilon. 

Enligt Lars Ståhle, kyrkogårdschef på Skogskyrkogården, kan en kropp som kremerats förvaras i en urna i upp till ett år innan den måste gravsättas. För en ej kremerad kropp är det 30 dagar som gäller. 

– Om man inte skjuter på både ceremonin och gravsättningen, finns det en del som väljer att gravsätta nu, men väntar med ceremonin till senare. Det kan också vara så att man väljer att gravsätta, men har ceremonin på ett annat sätt än här, säger Lars Ståhle. 

Men det är inte bara kyrkans verksamheter som påverkas. Att besöka affärer är inte en offentlig sammankomst, däremot påverkas även handeln av de skärpta restriktionerna. Enligt Jaana Olsson, som driver Jaana & Co samt Bela herr och dammode, genomgår detaljhandeln den värsta krisen någonsin. 

– Det känns värre nu än i våras eftersom vi har en så stor smittspridning. Alla ska ta det på allvar, och det har även vi gjort genom att coronasäkra butikerna på olika sätt. Vi gör samtidigt allt för att få in omsättning. Alla bör också tänka på vilken handel vi vill ha efter pandemin. 

Hennes råd till katrineholmarna är att fortsätta att handla lokalt, men att ta eget ansvar genom att hålla avstånd. 

– Julhandla bör man göra nu så att vi slipper stora folksamlingar senare. Jag tycker också att man ska våga säga ifrån till dem som kommer för nära. Det har jag gjort flera gånger. Då brukar jag säga att jag tar tre steg tillbaka både för din och min skull, säger Jaana Olsson. 

Sari Eriksson, kommundirektör, har meddelat att kommunen kommer att återkomma med information om hur deras verksamheter kan komma att påverkas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!