Magnetkameran är efterlängtad av många. Den nya utrustningen innebär att patienter från Katrineholm inte behöver resa till andra städer för att göra så kallad MR-undersökning, det vill säga magnetresonansundersökning.
– Det innebär också att de andra städerna blir mindre belastade, säger Ingela Egeståhl Brithén, vårdenhetschef på radiologiska kliniken på Kullbergska.
Den nya magnetkameran levererades till Kullbergska under tisdagsmorgonen. Först fick den tillfälliga väggen, som täckt ett sparat hål i byggnaden för att kunna få kameran på plats, plockas ner. Därefter lyftes magnetkameran från lastbilen med lyftkran för att sedan ställas på hjul och rullas på plats.
Vid undersökning med magnetkamera används ingen röntgenstrålning.
– Vi använder oss av ett jättekraftigt magnetfält, patientens väteprotoner, som är små magneter, och radiovågor. Det är de tre huvudkoncepten. Då kan vi titta på allt i hela kroppen. Vi kan ta tunna skivor på en människa, vi kan ta 3D-volymer, ja vi kan undersöka det mesta, förklarar Roberth Johansson, sektionsledare på radiologiska kliniken Kullbergska/Mälarsjukhuset.
Vid undersökningen talar man om magnetfältstyrka.
– Den här kameran har tre tesla. Ju starkare magnet desto mer signaler kan du få från patienten. Tre tesla är det starkaste man har i Sverige i dag. Det finns sju teslor i några storstäder, men det används främst till forskning, förklarar Roberth Johansson.
På Kullbergska sjukhuset är man glad över den nya utrusningen.
– Vi har fått en väldigt fin utrustning. Vi är jättestolta över det. Det här kommer att blir jättebra, säger Marie Denander, tillförordnad verksamhetschef på radiologiska kliniken Kullbergska/Mälarsjukhuset.
Den nya magnetkameran kostar 17 miljoner kronor och är tillverkad i Tyskland.
– Det känns jättebra att se hur det lilla fantastiska sjukhuset fortsätter att utvecklas. Det här betyder givetvis också oerhört mycket för de som bor i Västra länsdelen och som nu slipper åka till andra sjukhus. Jag är jätteglad, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.
Den 19 april är den första patienten välkommen på undersökning.
– Den här kommer att ge positiva effekter. Arbetsplatsen blir attraktiv när det handlar om rekrytering. Det är brist på röntgensjuksköterskor och röntgenläkare och för dem är det alltid lockande när det finns MR på sjukhuset, säger Ingela Egeståhl Brithén.