Svaret är så enkelt. Om du rör dig mindre, så ska du också äta mindre. Det är inte så väldigt länge sedan (i ett historiskt perspektiv) som vi sprang under dygnets ljusa timmar, samlade nötter och rötter, jagade och fiskade. Våra släktingar i dåtid satt INTE på kontor eller i soffan, och fyllde på kaloriintaget mer och mer. I och för sig ett sunt beteende då för länge sedan när reptilhjärnan hos människan sa att det var viktigt att fylla på i "skafferiet" (kroppen), men inte lika avgörande i dag när vi bara han gå till livsmedelsbutiken och fylla korgen.
Vad behövs alltså nu 2013? Jo, att vi äter mindre! Det inser nog de flesta av oss. Men många är avskräckta av dieter som handlar om att dricka några muggar vätska om dagen, "svälta" oss och få huvudvärk, samtidigt som vi snabbt går upp i vikt igen när den tuffa dieten är avklarad. Vi gillar heller inte att fasta en vecka i sträck. Vi behöver tugga och framför allt njuta av mat. Det finns också lagrat i oss långt tillbaka. Reptilhjärnan, ni vet!
Vi vill alltså ha ett mellanting! Dessutom säger forskarna att dieten 5:2 är ypperlig. Den passar nutidsmänniskan, samtidigt som den anpassar oss och våra kroppar till den balanserade avvägningen mellan föda och kaloribehov, anpassat till vårt moderna sätt att arbeta och leva. Minska kaloriintaget två dagar i veckan och ät normalt de andra dagarna.
— 5:2 skiljer sig helt och hållet från andra dieter. Den är här för att stanna.
Ät allting, balanserat med bra kost, men färre kalorier, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet.
Är det bara att vräka i sig de andra dagarna?
— Nja, jag föreslår att man är lite försiktig de andra dagarna också.
Professorn rekommenderar till exempel medelhavskost och nynordisk kost under de fem icke "fastedagarna". Det vill säga ät fågel, fisk, frukt, grönsaker, oliv- och solrosolja, nötter och så vidare. Var måttlig med kolhydrater, ris, pasta och potatis. Men få för allt i världen inte dåligt samvete om du klämmer i dig en hamburgare eller pizza emellanåt. 5:2 är en mer förlåtande diet än många andra.
Kerstin Brismar tycker inte att den främsta fördelen med 5:2 är minskad vikt.
— Nej, det är hälsoeffekten!
Kortfattat innebär det minskade blodfetter, lägre blodtryck, mindre risk för åldersdiabetes och cancer, och kanske rent av minskad risk för att drabbas av alzheimer.
— Ja, djurförsök pekar åt det hållet, säger professor Brismar hoppfullt.
Det finns kritiker till 5:2. Finns det någon risk med dieten som du ser det?
— Det har pratats om ökad risk för anorexi. Jag håller inte med om det. Vid 5:2 äter man varje dag och normalt övervägande dagar. Risken för anorexi är när man svälter sig varje dag, menar Kerstin Brismar.