Alla restauranger, kaféer eller andra verksamheter som säljer mer än 150 maträtter eller drycker i engångsförpackning eller engångsmugg per dag berörs av de nya lagkraven, som infördes 1 januari.
På Biltema i Katrineholm möts kunderna av en gatupratare i kaféet. På den står det att man erbjuder kunderna att välja muggar och matlådor som kan diskas och användas flera gånger. Därefter följer information om varför återanvändningsbara produkter är bättre för miljön än engångsförpackningar.
Bengt Ohlsson, varuhuschef på Biltema i Katrineholm, visar de olika muggarna som kunderna kan välja mellan. Det är två muggar för kaffe och en för dryck.
– Du betalar pant på muggen, precis som när du köper en dricka. Sedan när du har diskat muggen och kommer tillbaka med den får du tillbaka pengarna. Muggarna kan cirkulera 200 gånger, berättar han.
Matlådor är också på ingång, men de är restnoterade hos leverantören och väntas tidigast nästa vecka.
Bengt Ohlsson tycker att tanken är god. Den kräver dock engagemang av kunden.
– Vi tar fem kronor för en kopp kaffe och kunden får sedan betala 30 kronor i pant för att ta med sig den återanvändningsbara muggen. Det kan nog bli lite motstånd, men vi gör vad vi kan, säger han.
Kunden måste också diska muggen eller lådan själv innan han eller hon lämnar tillbaka den. Därefter diskas den ytterligare en gång i varuhuset innan den erbjuds till en ny kund.
Bengt Ohlsson tror dock att det krävs en inkörsperiod för att kunderna ska vänja sig.
– Det är ingen hittills som har nappat på det här.
Den som använder engångslådor eller muggar som helt består av papper eller kartong och som heller inte belagts med tunt plastskikt på insidan, berörs inte av kravet. Så gör inte heller den som säljer färre än 150 matlådor eller dryck i låda eller mugg.
Emil Remröd på Ica maxi förklarar att de i dagsläget inte omfattas av den nya lagen då de har färre än 150 take aways per dag.
– De flesta som besöker oss äter eller fikar på plats. Däremot undersöker vi just nu hur vi kan lösa det framåt i och med att förhoppningen är att sälja mer take away över tid, säger han.
I Sverige är målet att förbrukningen av muggar och matlådor av engångsplast ska ha minskat med 50 procent till år 2026, jämfört med förbrukningen år 2022.