Ny vårdutbildning för vuxna startar i höst

Till hösten startar en ny vårdutbildning för vuxna på gymnasieskolan KTC i samarbete med Viadidakt. "Det här gör vi för att täcka det enorma behovet som finns där ute", säger Andreas Fager, rektor på KTC.

Kristina Olofsson, lärare på vård- och omsorgsprogrammet på KTC, tar blodtryck på Anna-Lena Karlsson, rektor på Komvux.

Kristina Olofsson, lärare på vård- och omsorgsprogrammet på KTC, tar blodtryck på Anna-Lena Karlsson, rektor på Komvux.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-05-25 06:58

Det är inte första gången som gymnasieskolan är värd för en vuxenutbildning. Efter några års uppehåll är konceptet återigen tillbaka. Utbildningen till undersköterska är 1,5 år lång och klassrumsundervisningen varvas med fyra veckors praktik per termin. 

– Vi har haft vuxenutbildning förut. De här eleverna brukar vara väldigt motiverade. De har ofta redan jobbat inom vården och har fått känna på det litegrann. Det ska bli jättekul, säger Kristina Olofsson, lärare på vård- och omsorgsprogrammet. 

undefined
Vård- och omsorgsprogrammet på KTC har två metodrum där de kan träna på exempelvis att sätta in en kateter och ta venprov.

Den nya vårdutbildningen ligger helt rätt i tiden, tror KTC:s rektor Andreas Fager och Anna-Lena Karlsson, rektor på Komvux på Viadidakt. Bristen på vårdpersonal märks av i hela Sverige och därför är de glada över att återigen kunna erbjuda fler utbildningsplatser, runt 30 stycken. 

– Det här gör vi för att täcka det enorma behovet som finns där ute, säger Andreas Fager. 

– Ja, det måste fyllas på med utbildat folk, fyller Kristina Olofsson i. 

All vårdundervisning kommer eleverna ha på KTC i skolans två metodrum. 

– Men svenska som andraspråk, grundsvenska och samhällskunskap läser de hos oss, säger Anna-Lena Karlsson. 

Metodrummen är utrustade med flera verklighetstrogna dockor som ligger nerbäddade i sjukhussängar. I ett av rummen finns också en station där eleverna kan träna på venprovtagning. 

– Vi är noga med att det ska vara så autentiskt som möjligt. Vi har många dockor och anatomisk utrustning, säger Kristina Olofsson.

– Om man kollar på vård och omsorg är det mycket lagar och regler som ska läsas in. Det är bra med metodrum, för det bryter av det teoretiska så de får jobba praktiskt också, säger Andreas Fager.

undefined
Andreas Fager, rektor på KTC.
undefined
Anna-Lena Karlsson, rektor för Komvux på Viadidakt, berättar att förutom en ny vårdutbildning startar Viadiakt tillsammans med Lindengymnasiet en ny storköksutbildning i höst.

Kommer alla få plats i skolans lokaler?  

– Med tanke på att det bara blir en etta i höst, så blir det inte lika mycket lektionstid. Så det ska inte vara några problem, säger Kristina Olofsson. 

Hur kommer det sig att det är färre elever? Har intresset för att jobba inom vården minskat? 

– Vi har höjt kraven också. 

– Ja, det är svårare att komma in i dag. Men inget är heller statiskt. Alla program går lite upp och ner. Nästa år kan det vara fler som söker något annat, fyller Andreas Fager in. 

– Det känns lite tryggt att ha fler vuxna här. Det skadar inte, säger Kristina Olofsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!