Ny utmaning sätter katrineholmarna på prov: "Gick lite för fort"

Nu har katrineholmarna fått en ny utmaning i form av en äventyrsbana. Här gäller det att ha koll på balansen när man väjer för de skarpa kurvorna. "Det gick inte superbra i början, jag ramlade i backen", säger Rosie Isaksson, 8, som var en av de första att testa.

Adela Pettersson, 8 år, från Stensätterskolans testpatrull, tyckte att banan var rolig och cyklar den gärna igen.

Adela Pettersson, 8 år, från Stensätterskolans testpatrull, tyckte att banan var rolig och cyklar den gärna igen.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2024-07-05 11:52

Ett område mellan förskolan Guldregnet och Stensätterskolan på Norr, utmed Nästorpsgatan, har fått nytt liv. Det är i form av en utmanande äventyrsbana för cyklister, en så kallad "pumptrack". Under torsdagen invigdes cykelbanan av service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S), och sommarlovslediga barn från Stensätterskolans fritids agerade testpatrull.

– Vi uppmuntrar till att man går eller cyklar till skolan – det ser ni ut att vara duktiga på, säger hon till den spända skaran hjälmklädda elever, som ivrigt väntar på att få kasta sig ut på banan.

undefined
Den ivriga testpatrullen strax innan det var dags att kasta sig ut för den branta backen som inleder banan.
undefined
"Det är mycket bättre att man går eller cyklar till skolan, än att alla föräldrar ska köra sina bilar till skolan", säger Anneli Hedberg.
undefined
Banan har stått klart ett tag men invigdes officiellt under torsdagen med en "cykelfest".

När den första cyklisten kör iväg med full fart nerför backen, stöttar resten med uppmuntrande hurrarop. Den förhållandevis korta äventyrsbanan på cirka 150 meter består av flera gupp, skarpa svängar och en brant backe – och bjuder på utmaning för såväl stor som liten. En av de som tog sig an "pumptracken" under invigningen var Rosie Isaksson, som redan fått känna på banans utmanande karaktär.

undefined
Banan är ungefär 150 meter lång och består av flera skarpa svängar och guppiga partier.

– Jag har redan testat banan en gång. Det gick inte superbra i början, jag ramlade i backen. Den är brant och sedan kommer det en sväng direkt, så det gick lite för fort för mig. Men annars gick det jättebra, det var jättekul, säger hon.

Hon har ett tips för att andra cyklister som testar äventyrsbanan för första gången ska lyckas direkt.

– Man ska bromsa lite i den första backen, det ska jag göra nu.

undefined
Cykelproffset Rosie Isaksson, 8 år, skickar med ett tips till de som vill testcykla banan: "Man ska bromsa lite i den första backen, det ska jag göra nu".

Enligt Anneli Hedberg, hoppas man att pumptracken gör det enklare att integrera rörelse i vardagen.

– Det behövs fler ytor för spontant fysisk aktivitet här på norra sidan av stan. Oavsett var man bor i kommunen ska man ha nära till en yta för spontan rörelse, säger hon och fortsätter:

– Det är mycket bättre att man går eller cyklar till skolan, än att alla föräldrar ska köra sina bilar till skolan. Det blir inte trafiksäkert när det blir för mycket bilar utanför skolan, och med äventyrsbanan vill vi göra cykelvägen till skolan lite roligare.

undefined
"Vi uppmuntrar till att man går eller cyklar till skolan – det ser ni ut att vara duktiga på", säger Anneli Hedberg, ordförande för service- och tekniknämnden till den spända skaran hjälmklädda elever.

Det sista som återstår för att banan ska bli komplett, är att den får ett passande namn. Hedersuppdraget har getts till en speciell jurygrupp.

– Det är eleverna från Stensätterskolan som ska lämna förslag på namn, säger Anneli Hedberg.

Artikelserien Tur & retur

I artikelserien Tur och retur lyfter vi olika perspektiv på pendling inom vårt närområde. Vi lyfter både fordonet och människan bakom färdsättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!