Reglerna är inte glasklara, visar det sig när tidningen försöker reda ut vilka altanbyggen som kräver bygglov. På Boverkets webbplats finns förklaringar till hur lagstiftningen tillämpas. Men det kan fortfarande skilja sig åt mellan hur olika kommuner tolkar lagstiftningen. Därför är det säkrast att stämma av med kommunens bygglovshandläggare.
– Plan- och bygglagen är utformad så att det blir mycket bedömningar då ingen tomt eller byggnad är den andra lik, säger Erik Bjelmrot, avdelningschef på samhällsbyggnadsförvaltningens plan- och byggavdelning i Katrineholm.
Ett vanligt trädäck i marknivå kräver oftast inte bygglov. Altaner som placeras inom 3,6 meter från bostadshuset och har minst 4,5 meter till tomtgräns är tillåtna. Men de får bara vara upp till 1,8 meters höjd, inklusive räcke.
Med grannens godkännande kan altanen placeras närmare tomtgränsen. Om grannen inte godkänner närmare placering än 4,5 meter krävs bygglov.
– Inglasning är alltid bygglovspliktigt eller anmälningspliktigt, säger Erik Bjelmrot.
Inom detaljplanelagt område finns en karta över var det får byggas och inte, samt vilka regler som gäller för bland annat byggnadernas höjd. På landsbygden gäller generellt sett generösare regler.
Det finns en parentes som gäller för all typ av förändring. Byggnader och bostadsområden som anses särskilt värdefulla ut ett kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt perspektiv kräver alltid att man kontaktar kommunen. Oftast handlar det om äldre bebyggelse, men det finns inget speciellt årtal för vad som anses särskilt värdefullt.
Den här våren har telefonen gått varm hos bygglovsavdelningen i Katrineholm, där tre bygglovshandläggare och två byggnadsinspektörer arbetar.
– Det är väldigt många som hör av sig, speciellt den här våren. Många ställer frågor och många ansöker om lov- och anmälningspliktiga åtgärder.
Bygglovsansökningarna har redan nått rekordnivå under juni, med 39 bygglovsansökningar hittills. Medel för juni är annars 24 ansökningar. Men ökningen av ärenden var påtaglig redan innan coronapandemin och för att möta efterfrågan görs en nyrekrytering.
En vanlig fråga är om en pool kräver bygglov.
– Svaret är generellt nej. Men omgivande trall, plank och pooltak kan göra att det krävs, beroende på höjd och vilken typ av omgivningspåverkan det får.